Ungarns forhistorie regnes som landets historie i steinalderen, bronsealderen og jernalderen.

Steinalder

I Ungarn er det funnet en av verdens eldste boplasser med spor av at menneskene hadde lært seg å gjøre opp ild. Faunarester fra Mindelperioden og såkalte «chopping tools» som er de eldste steinredskaper vi kjenner, vitner om meget høy alder. I den vestlige del av landet er det funnet knokler av neandertalmennesker og redskaper av Mousterien-karakter. Et funn fra hulen Istállósskö er fra Aurignacien-kulturen og datert til å være ca. 40 000 år gammelt. Karakteristisk for yngre paleolittisk tid er at redskapene er forbedret. Det ser også ut for at man har drevet mer spesialisert jakt. Etter siste istid ble trolig naturgrunnlaget forringet, for det er relativt sparsomt med funn fra mesolittisk tid.

Yngre steinalder (neolittisk tid) er definert ved introduksjonen av jordbruket. I Ungarn er boplassen Körös både den eldste og viktigste fra tidlig neolittisk tid. Bosetningen går tilbake til 5. årtusen f.Kr. Menneskene har ved siden av jordbruk også drevet jakt og sanking. Körös viser nært slektskap med Starčevo i Serbia. Nord for Körös er det ikke funnet spor etter tidlig neolittisk bosetning. Trolig har mesolittiske jegere og sankere holdt til her.

I sen-neolittisk tid fikk bondekulturen et sterkt middelhavspreg. Sammenhengende bosetning over lengre tid har skapt såkalte byhauger (tells). Gamle hus ble bare jevnet med jorden og nye bygd oppå. Dette sammen med annet avfall førte til at landsbyene kom til å ligge på hauger som hevet seg over slettelandet. Mot slutten av sen-neolittisk tid ble det slutt på slike boplasser, og åkerbruket ser ut til å ha mistet sin dominerende stilling til fordel for fehold.

Bronsealder

Bronsealderen startet snaue 2300 år før vår tidsregning. Mange skattefunn viser at kunsten å fremstille bronse stod høyt. Gjennom hele denne perioden har en mengde ulike kulturgrupper levd ved siden av hverandre. Trolig har det forekommet folkeflytninger.

Jernalder

Også i jernalderen fantes mange ulike kulturgrupper i det området som det nåværende Ungarn omfatter. Skyterne satte en stund sitt preg på kulturbildet i det midtre Donau-området. På 300-tallet f.Kr. trengte keltiske stammer inn i landet. Disse kom for en stund til å dominere i det nordlige og vestlige Ungarn. I 12–11 f.Kr. ble landet erobret av Tiberius, og kom til å inngå i den romerske provinsen Pannonia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg