Faktaboks

US Marine Band
The President's Own

US Marine Band er marineinfanteriets musikkorps i Washington, D. C. i USA. Det er den eldste, igangværende musikkorganisasjon i landet, av mange erklært som et av verdens aller beste musikkorps. US Marine Band er en stor organisasjon som inneholder flere musikalske enheter.

Historien

I mer enn to århundrer har The United States Marine Band vært med ved begivenheter som har formet nasjonen. Starten av korpset ble formet av de enhetene som med trommer og fløyter marsjerte i uavhengighetskrigen i 1775–1783. Korpset fikk offisiell status etter beslutning i Kongressen 11. juli 1798, og er således den eldste igangværende musikkorganisasjon i Amerika. Musikkorpsets hovedoppgave er spesiell: de skal besørge musikken for presidenten i USA og kommandanten i US Marine Corps.

Korpset hadde sin debut i Det hvite hus da president John Adams inviterte dem til å spille der på nyttårsdagen 1801 i den enda uferdige bygningen. I mars det året spilte de ved innsettelsen av president Thomas Jefferson, og siden har de spilte ved alle presidentinnsettelser. Jefferson var selv en dyktig musiker og i ham hadde korpset en god støttespiller. Dette ga seg utslag i korpsets undertittel, «The President's Own».

Korpsets oppgaver

Korpset spiller på mottagelser, statsbesøk og andre seremonier i eller ved Det hvite hus – i alt ca. 300 arrangementer i året. Disse opptredenene kan variere fra å kun omfatte en soloharpist, til et kammerorkester, danseband eller fullt musikkorps. Dette gjør arbeidet variert og interessant for medlemmene.

I tillegg spiller korpset hvert år ved ca. 500 andre anledninger, offentlige tilstelninger, inkludert konserter og seremonier i Washington D.C.-området. Hver høst reiser korpset på en konsertturné gjennom en del av Amerika, noe de har gjort i hundre år. Denne tradisjonen ble startet av John Philip Sousa, korpsets legendariske 17. dirigent.

I sin dirigentperiode fra 1880 til 1892 brakte Sousa korpset til nye høyder og skapte den verdensberømte organisasjonen vi kjenner i dag. Korpset var også et av de første ensembler som gjorde opptak av sin musikk.

Virksomheten i dag

The President's Own fortsetter å holde Sousa's høye krav til kvalitet. Musikerne er valgt etter prøvespill lik det man har i et profesjonelt symfoniorkester, og de blir innrullert i US Marine Corps trass i at de kun gjør tjeneste i musikkorpset og ensemblene. De fleste musikere i dagens korps kommer fra de beste musikkskoler, og cirka 60 prosent av musikerne har høyere musikkutdannelse. Det er 143 musikere i «hovedkorpset» US Marine Band, og de danner også mange andre kombinasjoner, slik som kammerorkester, strykekvartett, dixieland band, danseband, duetter, trio, messingkvartett/kvintett og så videre.

Korpset har til nå (2011) hatt 27 dirigenter opp gjennom historien. De seneste dirigentene inkluderer Oberst John Bourgeois, som ledet korpset fra 1979 til 1996. Bourgeois er omtalt som den som brakte korpset med klang og repertoar nærmest Sousas idealer. Fra 1996 til 2004 var det Oberst Timothy W. Foley som dirigerte. Han overlot Sousas taktstokk til dagens dirigent Oberst Michael J. Colburn. Korpset har gjestet Norge under Janitsjarfestivalen på Hamar 1989, på den tiden en av korpsets få utenlandsturer i nyere tid. Flere norske dirigenter har vært gjestedirigenter med korpset, da særlig våre militærkorpsdirigenter.

Korpset kjennetegnes av en tøff men balansert klang, en imponerende teknikk, samt en variert og kontrollert dynamikk og et repertoar som spenner hele musikkhistorien fram til dagens modernistiske verk. Korpset knytter jevnlig til seg komponister og egne arrangører, og har et enestående notearkiv.

US Marine Band er igang med sitt tredje århundre og fortsetter å opprettholde tradisjonene som gjør dem fortjent til å være «The President's Own». Enten de er i Det hvite hus, gir konsert eller er på turné, fortsetter de å gi folket Amerikas musikk. Det fortsetter å spille inn plater (nå CDer) men disse distribueres gratis bare til biblioteker, skoler, korps og dirigenter med mer, og kan ikke selges kommersielt. Innspllingene er svært ettersøkt. De utgir også et blad (Notes) med informasjoner om medlemmer, konserter, historiske glimt og nyheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg