Tyra Teodora Tronstad

Faktaboks

Tyra Teodora Tronstad
Født
7. januar 1972
Oppvokst i Stor-Elvdal
Av /Aschehoug.

Artikkelstart

Tyra Teodora Tronstad er en norsk forfatter, særlig av barne- og ungdomsbøker. Begge de to siste bøkene hennes har vunnet Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Bakgrunn

Tronstad er oppvokst på Koppang i Stor-Elvdal. Hun hadde et utvekslingsår i Nederland i løpet av videregående skole, og avsluttet skolegangen på Tynset. Hun studerte på Universitetet i Oslo fra 1992 til 1998, og fikk graden cand.mag med fagene pedagogikk, kristendomskunnskap og psykologi.

Hun har jobbet i mange år som kommunikasjonsrådgiver i både det offentlige og private, blant annet for boligbyggelaget OBOS. Hun har vært fulltids forfatter siden 2020. Tronstad bor i kunstnerborettslaget Trolltun på Bøler.

Forfatterskap

Typisk for forfatterens bøker er at hovedpersonene blir utsatt for overveldende inntrykk som gjør at de må tenke nytt om seg selv. Tronstad virker ubarmhjertig overfor sine hovedpersoner. Alt de har av drømmer og selvbedrag skal filleristes.

Hemmeligheter

Tronstads gjennombrudd kom med den fjerde boka hennes, barneromanen Hvis det er flere som juger nå (2011). Jeg-personen Rebekka ser at bestevenninna Agnes lever med ei psykisk syk mor som ikke klarer å være omsorgsperson. Agnes må juge og gjøre mye vanskelig for å beskytte mora. Bokas vendepunkt er når Rebekka får søkelyset vendt mot seg: Hvorfor sier hun ikke stopp og hjelper Agnes til å få det bedre? Hvorfor spiller Rebekka med i Agnes’ hemmelighold av morens sykdom?

I Hundetanker (2012) har hovedpersonen Vera flyttet til et nytt sted sammen med faren. Vera blir overveldet av at alle de voksne hun møter har triste hemmeligheter. Det handler også om naturvern. Vera arver ei magiske strikkelue som gjør at hun kan kommunisere telepatisk med hunder og ulver.

Vennskap

Flere av bøkene til Tronstad handler om vennskap, og grensene for vennskap. Mest tydelig kommer dette fram i den korte brevromanen Det blir pinlig uansett (2013) som hun skrev sammen med Bjørn Sortland. De to forfatterne skriver for hver sin av de to personene i boka. Elias skriver til Susanne selv om de to aldri har snakket sammen før. Tronstad lar Susanne være tilbakeholden og sårbar. Susanne er redd for at hun ikke skal klare å kjenne igjen hvordan livet skal være når det er fint.

Mørket kommer innenfra (2016) er annerledes enn Tronstads tidligere bøker. Handlingen foregår i en by i sammenbrudd, og boka kan beskrives som en postapokalyptisk fortelling. Hovedvekten ligger på samspillet mellom to hovedpersoner som er usikre på de kan stole på hverandre.

En økologisk thriller

Flaggermusmusikk (2019) kan sees som en videreføring av tema fra flere av bøkene. Det store omsorgsansvaret og den gjennomgripende nye innsikten fra Hvis det er flere som juger nå, og telepatisk kontakt med dyr slik hun beskrev i Hundetanker. På samme måte som i Mørket kommer innenfra, blir muligheten for å vise tillit i krisesituasjoner et tema.

Hovedpersonen Ellen bor sammen med mor og lillebror. Mor lever for å stelle skadde flaggermus. En stor endring inntreffer når Ellen innser hvor dypt morens tilknytning til dyrene går. Boka forandrer seg flere ganger underveis, fra først å være en historie om løvetannbarn, til å bli magisk realisme, deretter en fortelling om naturforskning, en øko-thriller og til slutt en krimfortelling.

I denne boka kan menneskene bare være trygge og frie når de lar dyrenes lover bestemme. Den oppdiktede arten barokkflaggermus er sammen med kronhjorten de sterkeste kreftene i boka.

Utmerkelser

Tronstad har vært nominert til kulturdepartementets barnebokpris for Hvis det er flere som juger nå i 2011, og til Kritikerprisen for Hundetanker i 2012. I 2016 vant hun Kritikerprisen for Mørket kommer innenfra og i 2019 ble hun tildelt samme pris for Flaggermusmusikk.

Utgivelser

  • Flaggermusmusikk (2019, ungdomsroman)
  • Mørket kommer innenfra (2016, barneroman)
  • Det blir pinlig uansett (2013, ungdomsroman), skrevet sammen med Bjørn Sortland.
  • Hundetanker (2012, barneroman)
  • Hvis det er flere som juger nå (2011, barneroman)
  • Jeg skal hjelpe deg (bildebok 2009), sammen med illustratøren Helena Ohlsson
  • Eddy van Vliet. Den framtidige tjuven. Gjendikting og utvalg ved Tyra T. Tronstad og Finn Øglænd (2008, dikt for voksne)
  • Mandag morgen står de døde i kø (2007, dikt for voksne)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg