OBOS

Artikkelstart

OBOS er et boligbyggelag som ble stiftet i 1929 med formål å skaffe medlemmene boliger, forvalte boligselskaper og tilby medlemmene boligrelaterte tjenester.

Faktaboks

Også kjent som

OBOS BBL

fram til 2014: Oslo Bolig og Sparelag

OBOS er tilsluttet Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). OBOS er en av Nordens største boligutviklere, og laget har virksomhet i Danmark og Sverige i tillegg til Norge. I Norge har OBOS størsteparten av sin virksomhet i Oslo og på Østlandet, men laget har, blant annet gjennom oppkjøp, etablert seg i store deler av landet. OBOS utgir OBOS-bladet ni ganger i året. Konsernsjef fra 2015 er Daniel Kjørberg Siraj.

Ved utgangen av 2017 hadde OBOS 435 451 medlemmer. OBOS-konsernet hadde i 2017 en omsetning på 11,6 milliarder kroner, og organisasjonen hadde samme år cirka 2 660 ansatte.

OBOS forvalter til sammen over 160 000 boliger. Rundt 68 000 av disse er i OBOS-tilknyttede borettslag. Datterselskapet OBOS Forretningsbygg er et av Norges største eiendomsselskaper. OBOS-konsernet eide i 2016 om lag 650 000 km2 næringseiendom, og har store eierposter blant annet i entreprenørkonsernene Veidekke, AF Gruppen og JM, og har tatt over Block Wathne.

Fra 1999 har OBOS hatt konsesjon som finansforetak, med OBOS-banken, mens OBOS Eiendomsmeglere står for eiendomsmegling. OBOS Prosjekt er blant Norges største prosjekt- og byggelederfirmaer.

Historikk

OBOS ble stiftet i 1929 som andelslag under navnet Oslo og omegn bolig- og sparelag (OOBS). Boligbyggelaget ble stiftet av bygningsarbeideren Martin Strandli og arkitekten Jacob Christie Kielland. OBOS ble omorganisert i 1934, og Oslo kommune ble da representert i styre og representantskap. OBOS er nå organisert som et medlemseid boligbyggelag og er landets største.

Det første bygget ble reist i 1931, og den første store drabantbyen (Lambertseter) ble oppført fra 1952. Utover i 1960- og 1970-årene ble OBOS-navnet særlig knyttet til den store utbyggingen av Oslos drabantbyer som Manglerud, Oppsal, Tveita, Ammerud, Romsås og Holmlia, men OBOS driver sin virksomhet over hele byen. Senere er virksomheten utvidet til flere deler av landet, samt til Danmark og Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg