OBOS (OBOS BBL, til 2014 Oslo Bolig og Sparelag), boligbyggelag  stiftet i 1929 med formål å skaffe medlemmene boliger, forvalte boligselskaper og tilby medlemmene boligrelaterte tjenester.

OBOS er tilsluttet Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). OBOS er en av Nordens største boligutviklere, med virksomhet i Danmark og Sverige, ved siden av Norge. I Norge har OBOS størsteparten av sin virksomhet i Oslo og på Østlandet, men har blant annet gjennom oppkjøp etablert seg i store deler av landet. OBOS utgir OBOS-bladet ni ganger i året. Konsernsjef fra 2015 er Daniel Kjørberg Siraj.

Ved utgangen av 2016 hadde OBOS 416 800 medlemmer. OBOS-konsernet hadde i 2016 en omsetning på 9,7 milliarder kroner, og organisasjonen hadde samme år cirka 2 500 ansatte.

OBOS forvalter til sammen over 160 000 boliger. Rundt 68 000 av disse er i OBOS-tilknyttede borettslag. Datterselskapet OBOS Forretningsbygg er et av Norges største eiendomsselskaper. OBOS-konsernet eide i 2016 om lag 650 000 km2 næringseiendom, og har store eierposter blant annet i entreprenørkonsernene Veidekke, AF Gruppen og JM, og har tatt over Block Wathne.

Fra 1999 har OBOS hatt konsesjon som finansforetak, med OBOS-banken, mens OBOS Eiendomsmeglere står for eiendomsmegling. OBOS Prosjekt er blant Norges største prosjekt- og byggelederfirmaer.

OBOS ble stiftet 1929 som andelslag under navnet Oslo og omegn bolig- og sparelag (OOBS). Boligbyggelaget ble stiftet av bygningsarbeideren Martin Strandli og arkitekten Jacob Christie Kielland. OBOS ble omorganisert i 1934 og Oslo kommune ble da representert i styre og representantskap. OBOS er nå organisert som et medlemseid boligbyggelag og er landets største.

Det første bygget ble reist i 1931 og den første store drabantbyen (Lambertseter) ble oppført fra 1952. Utover i 1960- og 1970-årene ble OBOS-navnet særlig knyttet til den store utbyggingen av Oslos drabantbyer som Manglerud, Oppsal, Tveita, Ammerud, Romsås og Holmlia, men OBOS driver sin virksomhet over hele byen. Senere er virksomheten utvidet til flere deler av landet, samt til Danmark og Sverige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.