Faktaboks

Tulsa
Uttale
tˈʌlsə
Innbyggertall
413 066 (2020)
Tulsa
Tulsa sentrum bærer preg av byens historie som et viktig knutepunkt for oljeindustrien.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Den legendariske veien Route 66 går gjennom Tulsa.
.
Lisens: CC BY 2.0

Tulsa er en by i delstaten Oklahoma i USA. Byen ligger på begge sider av elven Arkansas, 160 kilometer nordøst for Oklahoma City. Tulsa har 413 066 innbyggere og utgjør kjernen i en storbyregion med rundt en million innbyggere (US Census, 2020).

Næringsliv og kultur

Tulsa hadde 1400 innbyggere da petroleum ble funnet i 1901 og satte i gang en enorm vekst. Den fikk tilnavnet «verdens oljehovedstad», og var lenge sete for oljemessen International Petroleum Exposition. Fremdeles spiller energisektoren en vesentlig rolle for økonomien, og mange internasjonale oljeselskaper har hovedkontor her. Fly- og romfartsindustri har også stor betydning. Av høyere utdanning kan nevnes University of Tulsa, grunnlagt 1894, og Oral Roberts University (1963).

Byen har flere museer og gallerier, blant annet Philbrook Museum of Art og et museum dedikert til visesangeren Woody Guthrie. Tulsa Performing Arts Center, tegnet av arkitekten Minoru Yamasaki, et hovedsete for byens ballet, symfoniorkester og opera.

Historie

Tulsa-massakren
Røyk velter opp fra det afrikansk-amerikanske nabolaget og forretningsstrøket Greenwood i Tulsa under masseødeleggelsene i 1921.
Av /Library of Congress.

På 1800-tallet var området en del av indianerterritoriet, og Tulsa ble grunnlagt av creek-folk i 1836. I 1868, etter den amerikanske borgerkrigen, etablerte creek-nasjonen hovedstad i Okmulgee, en by som i dag inngår i Tulsas storbyregion. Hvite bosettere kom til Tulsa etter at jernbanen ble anlagt i 1882. Tulsa fikk bystatus i 1898. Oppdagelsen av olje i 1901 førte til en kraftig befolkningsvekst fram til 1930.

Nabolaget Greenwood i Tulsa var i 1921 åsted for en av de verste rasistisk motiverte voldshendelsene i moderne amerikansk historie, under den såkalte Tulsa-massakren. I løpet av 18 timer fra 31. mai til 1. juni ble flere afrikansk-amerikanere lynsjet og beskutt av en mobb hvite sivile og polititjenestemenn, og mer enn 1000 hjem og butikker ble brent ned og ødelagt. Det offisielle dødstallet var 10 hvite og 26 afrikansk-amerikanere, men en offentlig granskning fra 2001 anslo at dødstallet kan ha vært opptil 300. Fram til Oklahoma-kommisjonens granskning var Tulsa-massakren lite kjent i amerikansk historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg