Route 66

Route 66

Randy Heinitz. CC BY 2.0

Route 66, legendarisk toveis motorvei som gikk gjennom åtte stater og tre tidssoner fra Chicago til Santa Monica i Los Angeles, i drift fra 1926. Route 66 var ca. 4000 kilometer (2448 miles) lang og gikk gjennom St. LouisJoplin i Missouri, Oklahoma City, Gallup i New Mexico, Flagstaff i Arizona og San Bernardino i California.

Det meste av migrasjonen vestover på 1900-tallet skjedde langs Route 66.

Route 66 har spilt en betydelig rolle innen amerikansk kultur. Oljeselskapet Phillips Petroleum som hadde mange bensinstasjoner langs veien, har fremdeles veiskiltet som sin logo (Phillips 66). Veien står sentralt i John Steinbecks roman The Grapes of Wrath (norsk oversettelse Vredens druer), om bøndene som forlot den såkalte Dust Bowl (se under sandfokk) i Oklahoma i 1930-årene og drog til California. Sangen (Get Your Kicks) On Route 66 er en klassiker innen populærmusikken. Den ble skrevet av jazzmusikeren Bobby Troup i 1946 etter at han selv hadde kjørt veien til California. Han ga den til Nat King Cole, som med den fikk en av sine største suksesser. Senere hadde Chuck Berry stor suksess med sangen, og den har senere stått på repertoaret til en rekke artister som for eksempel The Rolling Stones.

I 1985 ble veien erstattet av Interstate 40 og Interstate 10. Det er bevilget penger fra sentrale myndigheter for å bevare Route 66 som et kulturminne, med sine gamle restauranter, moteller og bensinstasjoner langs veien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.