Route 66. Av . CC BY 2.0

Route 66

Route 66 Arizona, skilt med Se opp for steiner.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Den legendariske veien Route 66 går gjennom Tulsa.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Route 66 var en legendarisk toveis motorvei som gikk gjennom åtte stater og tre tidssoner fra Chicago til Santa Monica i Los Angeles, i drift fra 1926. Route 66 var cirka 4000 kilometer (2448 miles) lang og gikk gjennom St. Louis, Joplin i Missouri, Oklahoma City, Gallup i New Mexico, Flagstaff i Arizona og San Bernardino i California. Det meste av migrasjonen vestover på 1900-tallet skjedde langs Route 66.

Faktaboks

Uttale
ru:t –
Også kjent som
The Mother Road, The Main Street of America, The Will Rogers Highway

I 1985 ble veien erstattet av Interstate 40 og Interstate 10. Det er bevilget penger fra føderale myndigheter for å bevare Route 66 som et kulturminne, med sine gamle restauranter, moteller og bensinstasjoner langs veien. Noen av de opprinnelige strekningene er fremdeles farbare, mens andre ikke er blitt vedlikeholdt.

Route 66 i populærkulturen

Route 66 har spilt en betydelig rolle innen amerikansk kultur. Oljeselskapet Phillips Petroleum som hadde mange bensinstasjoner langs veien, har fremdeles veiskiltet som sin logo (Phillips 66). Veien står sentralt i John Steinbecks roman The Grapes of Wrath (norsk oversettelse: Vredens druer), om bøndene som forlot den såkalte Dust Bowl (se sandfokk) i Oklahoma i 1930-årene og dro til California.

Sangen '(Get Your Kicks) On Route 66' er en klassiker innen populærmusikken. Den ble skrevet av jazzmusikeren Bobby Troup i 1946 etter at han selv hadde kjørt veien til California. Han ga den til Nat King Cole, som med den fikk en av sine største suksesser. Senere hadde Chuck Berry stor suksess med sangen, og den har senere stått på repertoaret til en rekke artister som for eksempel The Rolling Stones.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg