Faktaboks

Tsjerkessk
Uttale
tsjerkˈessk

Tsjerkessk er hovedstad i republikken Karatsjajevo-Tsjerkessia i Russland. Byen ligger ved elva Kuban, 90 kilometer sør for Stavropol. Tsjerkessk har 122 400 innbyggere (2018). Den etniske sammensetningen består av 54 prosent russere, 16 prosent karatsjaier, 13 prosent tsjerkessere og åtte prosent abkhasere.

Samferdsel og næringsliv

Kollektivtrafikken besørges av buss- og trolleybusslinjer. Byen har jernbanestasjon. Hovedveien A155 starter i Tsjerkessk og er en del av den historiske Sukhumi militærvei, som forbandt Abkhasia med det øvrige Russland fra midten av 1800-tallet av.

Næringslivet i Tsjerkessk består mye av småhandel, men det er også en del produksjon, blant annet av bygningsmaterialer og enklere elektriske artikler. Mellom 2003 og 2018 hadde det kinesiske bilselskapet Derways en fabrikk i Tsjerkessk, men overførte produksjonen til selskapets fabrikk i Stavropol. Om lag 56 prosent av industriproduksjonen i Karatsjaevo-Tsjerkessia foregår i Tsjerkessk.

Historie

Tsjerkessk ble opprettet som militærstøttepunkt på Russlands sørgrense i 1804 og oppnådde status som kosakk-stanitsa (landsby) i 1825 under navnet Batalpasjinskaja. Byen fikk bystatus i 1931 og het fram til 1934 Batalpasjinsk. Deretter het byen Sulimov fram til 1937, etter den russiske revolusjonslederen Daniil Sulimov. Sulimov ble henrettet under de stalinistiske utrenskningene i 1937, og byen het deretter i to år Jezjovo- Tsjerkessk etter innenriksminister og sjef for NKVD, Nikolaj Jezjov. Da også Jezjov ble arrestert i 1939 (henrettet i 1940), fikk byen sitt nåværende navn.

Under andre verdenskrig var Tsjerkessk okkupert av Nazi-Tyskland fra august 1942 til januar 1943.

Byen fikk en generalplan i 1956 og ble delt inn i tre mikrorajoner (bydeler).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg