Generalplan er en betegnelse på en tidligere plantype, som i dag er avløst av kommuneplan.

Faktaboks

Uttale
generˈalplan

Bygningsloven av 1. juni 1965, som trådte i kraft 1. januar 1966, bestemte at alle kommuner skulle utarbeide en generalplan, det vil si en «oversiktsplan for utnytting av grunn i en kommune og for løsning av spørsmål om anlegg og innretninger til dekning av allmenne behov i kommunen» (lovens § 20).

Generalplanene inngikk i et planhierarki, hvor lands- og landsdelsplaner skulle trekke opp de store nasjonale retningslinjene. Disse skulle så styre regionplanene og til slutt generalplanene på kommunenivå. Generalplanene skulle sikre at de nasjonale målsettingene ble gjennomført i kommunene.

Den første generalplanen, for Lier kommune, ble godkjent i 1972. I 1980 – 15 år etter at bygningsloven ble vedtatt – ble plan nr. 100 godkjent (av ca. 440 forventede), i 1983 plan nr. 200, og i 1985 var rundt 300 planer ferdig.

Ved vedtagelsen av ny plan- og bygningslov i 1985, ble generalplanen erstattet av kommuneplanen, som er den plantypen som fremdeles er i bruk i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg