Folketallet i Tsjad ble i 2016 beregnet til 14 450 000, og årlig befolkningstilvekst til cirka tre prosent. Forventet levealder er 55 år for kvinner og 53 år for menn (2016). 48,4 prosent av befolkningen er under 15 år.

Befolkningen er meget sammensatt selv etter afrikanske forhold, og omfatter en rekke forskjellige etniske grupper. Største gruppe er arabere som dominerer i landets nordlige og sentrale områder. Sara og bagirma (grunnleggerne av det gamle riket Baguirmi) er de største gruppene i sør.

Jordbruksbefolkningen i landets sørlige områder tilhører et stort antall mindre etniske grupper med til dels store forskjeller i språk og kultur. I de nordligste områdene lever nomader, særlig tubu og tuareger. Tsjad har de siste ti årene mottatt flere hundre tusen flyktninger fra Darfur i Sudan, men også flere titalls tusen fra Den Sentralafrikanske Republikk .

Befolkningstettheten er på 10,2 innbyggere per km2, men er meget ujevnt fordelt over landet. Tettest bosatt er den sørlige, nedbørrike delen av landet. Her ligger de største byene, hovedstaden N'Djamena, Moundou, Bongor og Sarh. Rundt 1/4 av befolkningen lever i byer.

Vel 45 prosent av befolkningen er muslimer. De kristne utgjør cirka 35 prosent, hvorav rundt 14 prosent er protestanter og 21 prosent er katolikker. De øvrige er tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner.

Offisielle språk er fransk og arabisk. I landet tales flere enn 100 språk og dialekter av ulike språkfamilier. Til den afroasiatiske familien hører lokale dialekter av arabisk, som er utbredt særlig i nord og omkring hovedstaden, foruten språkgrenen tsjadspråk i midtre deler av landet. I sør snakkes språk i niger-kongofamilien, blant annet sara, mundang og tuburi samt nilo-saharaspråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.