Tsjads befolkning

Språkgrupper i Tsjad
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Folketallet i Tsjad ble i 2020 beregnet til omkring 16 500 000, og årlig befolkningstilvekst til cirka tre prosent. Forventet levealder er 55 år for kvinner og 53 år for menn (2016). Omtrent halvparten av befolkningen er under 15 år.

Befolkningssammensetning og etniske grupper

Befolkningen er meget sammensatt selv etter afrikanske forhold, og omfatter en rekke forskjellige etniske grupper. Den største gruppen er arabere, som dominerer i landets nordlige og sentrale områder. Sara og bagirma (grunnleggerne av det gamle riket Baguirmi) er de største gruppene i sør.

Jordbruksbefolkningen i landets sørlige områder tilhører et stort antall mindre etniske grupper med til dels store forskjeller i språk og kultur. I de nordligste områdene lever nomader, særlig tubu og goran. Tsjad har de siste ti årene mottatt flere hundre tusen flyktninger fra Darfur i Sudan, men også flere titalls tusen fra Den Sentralafrikanske Republikk.

Bosettingsmønster

Marked i hovedstaden N’Djamena, med rikt dekorert og fargerik keramikk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Befolkningstettheten er på om lag 11 innbyggere per kvadratkilometer, men befolkningen er meget ujevnt fordelt over landet. Tettest bosatt er den sørlige, nedbørrike delen av landet. Her ligger de største byene, hovedstaden N'Djamena som har 1,5–2 millioner innbyggere, Moundou, Bongor og Sarh. Rundt en tredel av landets befolkning lever i byer.

Religion

Vel 55 prosent av befolkningen er muslimer. De kristne utgjør cirka 40 prosent, hvorav rundt 15 prosent er protestanter og 25 prosent er katolikker. De øvrige tilhører lokale, tradisjonelle religioner.

Språk

Offisielle språk er fransk og arabisk. I landet tales flere enn 100 språk og dialekter av ulike språkfamilier. Til den afroasiatiske familien hører lokale dialekter av arabisk, som er utbredt særlig i nord og omkring hovedstaden, foruten språkgrenen tsjadspråk i midtre deler av landet. I sør snakkes språk i niger-kongofamilien, blant annet sara, mundang og tuburi samt nilo-saharaspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg