Folketallet i Tsjad ble i 2013 beregnet til 12 825 000 (Verdensbanken), og årlig befolkningstilvekst til 3 %. Forventet levealder er ifølge Verdensbanken 51,6 år for kvinner og 49,9 år for menn (2012). 48,4 % av befolkningen er under 15 år.

Befolkningen er meget sammensatt selv etter afrikanske forhold, og omfatter en rekke forskjellige etniske grupper. Største gruppe er arabere som dominerer i landets nordlige og sentrale områder. Sara og bagirma (grunnleggerne av det gamle riket Baguirmi) er de største gruppene i sør. Jordbruksbefolkningen i landets sørlige områder tilhører et stort antall mindre etniske grupper med til dels store forskjeller i språk og kultur. I de nordligste områdene lever nomader, særlig tubu og tuareger. Tsjad har mottatt flere hundre tusen flyktninger fra Darfur i Sudan.

Befolkningstettheten er på 10,2 innbyggere per km2, men er meget ujevnt fordelt over landet. Tettest bosatt er den sørlige, nedbørrike delen av landet. Her ligger de største byene, hovedstaden N'Djamena, Moundou, Bongor og Sarh. Ca. 1/4 av befolkningen lever i byer.

Vel 45 % av befolkningen er muslimer. De kristne utgjør ca. 35 %, hvorav ca. 14 % er protestanter og 21 % er katolikker. De øvrige er tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner.

Offisielle språk er fransk og arabisk. I landet tales flere enn 100 språk og dialekter av ulike språkfamilier. Til den afroasiatiske familien hører lokale dialekter av arabisk, som er utbredt særlig i nord og omkring hovedstaden, foruten språkgrenen tsjadspråk i midtre deler av landet. I sør snakkes språk i niger-kongofamilien, blant annet sara, mundang og tuburi samt nilo-saharaspråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.