Faktaboks

Han-na Chang
Født
23. desember 1982, Suwon, Sør-Korea
Han-na Chang
Han-na Chang i Trondheim i 2016
Av /Trondheim Symfoniorkester.

Han-na Chang er en sør-koreansk dirigent og cellist, sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester fra 2017 og gjestedirigent for Oslo-Filharmonien fra 2016.

Han-na Chang er den første kvinnelige sjefdirigent for et norsk symfoniorkester.

Cellist

Chang begynte å spille piano da hun var tre år gammel, og cello da hun var seks. Hun opptrådte offentlig første gang som åtteåring. To år senere flyttet hun med sin familie til New York. Her studerte hun cello ved Juilliard School. Hun studerte videre med cellisten Mischa Maisky.

Chang innledet en omfattende cellistkarriere i ung alder. I 1994 vant hun Mstislav Rostropovitsj-konkurransen i Paris, som førte til solooppgaver med en rekke ledende orkestre. Hun gjorde sin første plateinnspilling i 1995, med London Symfoniorkester, dirigert av Rostropovitsj og med musikk av Camille Saint-Säens og Pjotr Tsjajkovskij. Hun har siden spilt inn musikk av blant andre Joseph Haydn, Antonio Vivaldi, Sergej Prokofjev og Dmitrij Sjostakovitsj.

Dirigent

Hennes første dirigentoppgaver i Storbritannia var med Philharmonia i London og Royal Liverpool Philharmonic Orchestra i 2012. Hun dirigerte Qatar filharmoniske orkester fra 2012 og ledet dem i et bemerket gjestespill under Promenadekonsertene i London i 2014.

Chang gjestet Trondheim Symfoniorkester første gang i 2013. Hun gjestet Oslo-Filharmonien første gang i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg