Morten L. Svendsen

Faktaboks

Morten L. Svendsen
Morten Luther Svendsen
Født
15. juli 1877, Molde
Død
14. januar 1959, Oslo

Artikkelstart

Morten L. Svendsen var en norsk dirigent som særlig huskes for sin innsats for kulturlivet i Trondheim. Her var han blant annet en av initiativtagerne til etableringen av Trondheim Symfoniorkester. Han var også orkesterets første sjefdirigent.

Bakgrunn og utdannelse

Svendsen ble født i Bolsøy ved Molde som sønn av Faste Svendsen, en kjent predikant og representant for indremisjonen.

Svendsen viste seg tidlig som en musikkbegavelse og fikk studere sang, klaver og dirigering ved musikkonservatoriene i Oslo og Leipzig.

Karriere

I årene 1902–1922 var han bosatt i Trondheim. Her var han sang- og musikklærer og dirigerte flere kor, blant annet Ynglingeforeningens kor (fra 1918 Trondhjems Mandskor). Med sin vakre barytonstemme var han også solist på korkonsertene.

Svendsen var en av initiativtagerne til etableringen av Trondheim Symfoniorkester i 1909. Han ble orkesterets første sjefdirigent, og i de neste årene ledet han en rekke konserter i Frimurerlogen.

Da man på nytt fikk etablert en fast teaterscene i Trondheim, under navnet Trondhjems Nationale Scene (se Trøndelag Teater), ble Svendsen engasjert som kapellmester. Hans første oppgave var å lede orkesteret på åpningskvelden 15. september 1911.

I de neste sesongene var han musikkansvarlig for en rekke operaoppsetninger, blant annet av Giacomo Puccinis Madama Butterfly og Tosca, Carmen av Georges Bizet, Giuseppe Verdis La traviata og Faust av Charles Gounod, foruten operetter som Flaggermusen, Czardasfyrstinnen og Den skjønne Helene.

Svendsen ble gift med den russiskfødte sopranen Valentine Rostin, som var søster av Victoria Bachke. Rostin sang den kvinnelige hovedrollen i flere av teatrets oppsetninger.

Etter Trondheim

Svendsen virket mellom 1923 og 1939 som kapellmester i Aachen i Tyskland, der han og Rostin etablerte og drev en sangskole. Han var siden lærer i Oslo og deretter i Bergen.

Komposisjoner

Svendsen har skrevet en del sanger og klaverstykker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg