Torungen fyrstasjon
Torungen fyrstasjon i Arendal
Torungen fyrstasjon

Torungen fyr er en fyrstasjon med to fyrtårn som ligger på Store Torungen og Lille Torungen utenfor Arendal, i Arendal kommune, Agder fylke. Den ble opprettet i 1844 som kystfyr. Lille Torungen fyr ble nedlagt i 1914 og erstattet av en fyrlykt. Store Torungen fyr ble automatisert i 1986 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde på Lille Torungen: 28,9 meter. På Store Torungen: 34,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann for Store Torungen: 52 meter
  • Lysvidde for Store Torungen: 18,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl W 20s

Torungen fyrstasjon med to tårn var så imponerende at kystens folk ganske raskt ga Arendal navnet «Byen med de tvende fyr».

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øyene den ligger på. Det kan komme av det gammelnorske torð som betyr møkk eller skitt og kan forklares med at det er mye fuglemøkk på øyene.

Historikk

Lille Torungen
Lille Torungen fyr
Av /UNEP/GRID Arendal.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Siden fyrteknologien i 1844 ikke tillot at fyrene hadde individuelle lyskarakterer ble Torungen fyr utstyrt med to fyrtårn for å unngå forveksling med fyrene på Jomfruland og Oksøy. Fyrtårnene ble plassert på de to øyene som da het Indre og Ytre Torungen og ligger omtrent én kilometer fra hverandre. De ble bygget av teglstein. Totalt ble det brukt rundt 750 000 stykker, og på det meste jobbet det 95 mann på anleggene. Fyrene fikk lyktehus produsert på Næs jernverk ved Tvedestrand og det ble montert kraftige linseapparat. Ved begge fyrtårnene ble det bygget bolighus for betjeningen. Fyrstasjonen fikk en sirene som tåkesignal i 1897.

Ny bruk

Store Torungen

Torungen ligger innenfor Raet nasjonalpark

Av /UNEP/GRID Arendal.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Utviklingen i fyrteknologien gjorde at det ikke lenger var behov for to tårn på samme plass. I 1914 ble derfor Lille Torungen lagt ned og erstattet av en automatisk fyrlykt. Tårnet fikk stå og er i dag det best bevarte som fins av denne typen her i landet. Teglsteinstårnet på Store Torungen ble revet og erstattet av et nytt og høyere i støpejern. Fyrstasjonen fikk så navnet Torungen. Den fikk diafon (tåkesignal) i 1951. Det ble nedlagt i 1987. Torungen radiofyr ble opprettet samtidig med kjenningssignal TO og rekkevidde 70 nautiske mil. Det ble nedlagt i 1999.

Fyrstasjonen med begge tårnene ble fredet i 1997. Vennegrupper og den lokale turistforeningen leier nå fyrstasjonen av kystverket. På Store Torungen er det innredet en egen ubetjent turisthytte i en av de gamle fyrvokterboligene og ansatt en egen «fyrforvalter» som styrer virksomheten. På Lille Torungen er det ikke mulig å overnatte, bare komme på dagsbesøk. Siden 2017 ligger fyrstasjonen i Raet nasjonalpark

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Kirkedam, Ulrik S. (1994). Torungens historie. Hisøy historielag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg