Oksøy fyrstasjon
Oksøy fyrstasjon i Kristiansand
Oksøy fyrstasjon
Oksøy fyrstasjon
Oksøy fyrstasjon i Kristiansand
Oksøy fyrstasjon
Oksøy fyrstasjon
Oksøy fyrstasjon i Kristiansand
Oksøy fyrstasjon

Oksøy fyr er en fyrstasjon ved innseilingen til Kristiansand på fjordens vestside i Kristiansand kommune, Agder fylke. Den ble opprettet som kystfyr og innseilingsfyr i 1832, automatisert i 1989 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 36 meter.
  • Lyshøyde over høyvann: 47 meter.
  • Lysvidde: 17,4 nautiske mil.
  • Lyskarakter: Fl (2) W 45s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger på. Den er ganske frodig, og var tidligere brukt som beite for blant annet okser; derav navnet.

Historikk

Oksøy fyr ble bygget samtidig med Odderøya fyr for å gjøre det lettest mulig å komme inn den relativt trange passasjen gjennom Østergapet mot Kristiansand. Det første fyrtårnet ble bygget i murstein og var 23 meter høyt. Det ble utstyrt med et 2. ordens fransk Fresnel linseapparat med tre «omgående lentiller» som det første i Norge. Fyret fikk en sirene som tåkesignal i 1890. Fyrtårnet ble i 1900 skiftet ut med nåværende støpejernstårn. Samtidig fikk det et nytt linseapparatet av 1. orden, og i 1907 fikk Oksøy også et bifyr.

Oksøy radiofyr ble opprettet i 1964 med kjenningssignal KY og rekkevidde 50 nautiske mil. Det ble nedlagt i 1999. Oksøy fyrstasjon ble fredet i 1994. Etter at Oksøy fyrstasjon ble avbemannet var det frem til 2015 base for et av Kystverkets vedlikeholds- og tilsynslag. Kystverket har pusset opp Oksøy fyr og bruker fyrstasjonen til møtevirksomhet. Bygningene er ikke tilgjengelige for publikum, men de har adgang til øya med de begrensningene fuglefredningen av øya gir.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg