Faktaboks

Tiril Eckhoff

Tiril Kampenhaug Eckhoff

Født
21. mai 1990, Bærum
Tiril Eckhoff
/NTB Scanpix.
Tiril Eckhoff, 2019
Tiril Eckhoff etter seier på 10 kilometer jaktstart i verdenscuprennet i Hochfilzen, 15. desember 2019.
Av /AP Photo/NTB Scanpix.
Tiril Eckhoff
Tiril Eckhoff viser frem medaljefangsten fra OL i Beijing i 2022.
Tiril Eckhoff
Av /NTB.

Tiril Eckhoff er en tidligere skiskytter. Hun var en av sportens største profiler fra midt på 2010-tallet og fram til OL-sesongen 2021-2022. Eckhoff er en av de mestvinnende norske skiskytterne gjennom historien med 23 medaljer fra VM og OL. Av disse er åtte OL-medaljer. Fire av de 15 VM-medaljene er individuelle gull.

Eckhoff vant verdenscupen sammenlagt én gang, i sesongen 2020–2021. Med sine 29 seire er hun den norske kvinnelige skiskytteren med flest rennseiere i verdenscupen. Hun representerte Fossum IF.

Karriere

Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff, VM i Pokljuka, 21. februar 2021
Både Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff kommer fra det sterke skiskyttermiljøet i Fossum IF i Bærum. Tandrevold og Eckhoff trente mye sammen, og hadde også sin egen podcast. Her feirer de andre- og tredjeplassen etter fellesstarten under VM i Pokljuka, Slovenia, i 2021.

Bakgrunn og gjennombrudd

Tiril Eckhoff er en av mange sterke utøvere med bakgrunn fra Fossum IF. Hun kommer fra en aktiv skiskytterfamilie. Hennes storebror, Stian Eckhoff (født 1979), har både vært utøver på topplan og landslagstrener i skiskyting. Han var da trener for søsteren Tiril. Eckhoffs eldre søster Kaia Eckhoff (født 1984) var også skiskytter på topplan.

Tiril Eckhoff debuterte i verdenscupen sesongen 2010–11. Den første sesongen hun virkelig markerte seg i verdenseliten, var i 2013–2014. 6. mars 2014 tok Eckhoff sin første verdenscupseier da hun vant sprinten i Östersund. Under OL i Sotsji tok hun sin første individuelle OL-medalje, bronse på fellesstart. Hun var også med på gullaget i blandet stafett, og på laget som tok sølv på kvinnestafetten. Bronsemedaljen på blandet stafett under VM 2015 i Kontiolax ble Eckhoffs første VM-medalje.

Opp- og nedturer

Året etter var det VM på hjemmebane, og VM i Holmenkollen ble det neste høydepunktet i Eckhoffs karriere. Her tok hun sine første VM-gull. Individuelt sikret Eckhoff seg gullet på sprinten, og hun gikk på gullaget på kvinnenes stafett.

I de følgende sesongene holdt Tiril Eckhoff seg i verdenstoppen. Under OL i Pyeongchang ble det to medaljer: sølv på blandet stafett og bronse på fellesstart.

Til tross for at Tiril Eckhoff nå hadde vært en etablert eliteutøver i flere sesonger var karrieren preget av opp- og nedturer. Etter sesongen 2014–2015 følte hun at hun ikke hadde prestert til forventningene som ble stilt henne etter gjennombruddet året før. Eckhoff opplevde også 2017 og 2018 som vanskelige år preget av sykdom og manglende sportslig utvikling. Eckhoff tok én individuell medalje med sitt gull på jaktstart under VM i 2019. Hennes målbevisste arbeid for å bli en bedre utøver, særlig på standplass, fikk hun likevel ikke fullt ut betalt for før i sesongen 2020–21, som ble hennes beste hittil.

De beste årene

Eckhoff ble «VM-dronning» i mesterskapet i Pokljuka, med medaljer i seks av sju øvelser. Av disse var fire gull. For tredje år på rad var hun med på gullaget i stafett. I tillegg ble det gull på blandet stafett. Individuelt tok Eckhoff gull i sprint og på jaktstart. I parstafetten ble det sølv, og på mesterskapets avsluttende fellesstart gikk hun inn til bronse.

Tiril Eckhoff var nær ved å vinne verdenscupen sammenlagt alt i sesongen 2019–2020, men seieren glapp på siste stående skyting i cupens siste renn. Hun fikk da én bom for mye, og Dorothea Wierer vant cupen sammenlagt. Den påfølgende sesongen forbedret Eckhoff dette resultatet, og sesongen 2020–2021 ble hennes beste i verdenscupen. I tillegg til å vinne cupen sammenlagt med klar margin, tok hun også seieren i sprint- og jaktstartcupene.

Ved sesongslutt sto Eckhoff bokført med 13 enkeltseire i verdenscupen. Blant kvinnelige skiskyttere er hun dermed bare slått av Magdalena Forsberg, som har 14 enkeltseire på én sesong. Eckhoff ble imidlertid den første skiskytteren til å ta sju sprintseire på rad. Denne prestasjonen er senere bare overgått av Johannes Thingnes Bø. Hun er også en av få som har tatt fem seire på rad i jaktstartcupen.

OL-sesongen 2021–2022 begynte ikke lovende for Tiril Eckhoff. Hun slet med treffsikkerheten på standplass, og nå gikk det i tillegg også trått i sporet. Eckhoff valgte derfor å nedprioritere verdenscupen for å komme i form til OL. Denne satsingen med blant annet bevisst høydetrening for å akklimatisere seg til konkurransene i Kina ga resultater både fysisk og på standplass. Eckhoff kom tilbake i god form til OL-øvelsene. Hun gikk på det norske gullaget i blandet stafett, og tok to individuelle medaljer: bronse på jaktstart og sølv på den avsluttende fellesstarten.

Eckhoff viste også at formen var tilbake da verdenscupkonkurransene startet igjen etter OL. Under de avsluttende verdenscupkonkurransene i Holmenkollen tok hun de to seirene som gjorde henne til den mestvinnende kvinnelige norske skiskytteren i verdenscupen. Med seieren på jaktstarten 19. mars 2022 tok Eckhoff seier nummer 29, og med det passerte hun Tora Berger.

Seirene i Holmenkollen viste seg å bli de siste i Tiril Eckhoffs karriere. Foran den påfølgende sesongen ble hun plaget av sykdoms- og søvnproblemer. Dermed kom Tiril Eckhoff aldri skikkelig i gang med trening og forberedelser til vinterens renn. Hun kom heller ikke i tilfredsstillende form i løpet av sesongen, og Eckhoff konkurrerte ikke i det hele tatt. Hun fant det da riktigst å avslutte karrieren, noe hun kunngjorde foran verdenscupavslutningen i Holmenkollen i mars.

Meritter

Verdensmesterskap

Eckhoff har totalt 15 medaljer i VM.

Medalje Mesterskap Øvelse
Bronse Kontiolax, Finland, 2015 Blandet («mixed») stafett
Gull Oslo 2016 Sprint
Gull Oslo 2016 Stafett
Bronse Oslo 2016 Blandet stafett
Gull Östersund 2019 Stafett
Gull Östersund 2019 Blandet stafett
Sølv Östersund 2019 Jaktstart
Gull Anterselva 2020 Blandet stafett
Gull Anterselva 2020 Stafett
Gull Pokljuka 2021 Sprint
Gull Pokljuka 2021 Jaktstart
Gull Pokljuka 2021 Stafett
Gull Pokljuka 2021 Blandet stafett
Sølv Pokljuka 2021 Parstafett
Bronse Pokljuka 2021 Fellesstart

Eckhoff vant dessuten militær-VM i patruljeløp i 2010.

Olympiske leker

Eckhoff har totalt åtte medaljer i OL.

Medalje Mesterskap Øvelse
Gull Sotsji, Russland, 2014 Blandet stafett
Bronse Sotsji, Russland, 2014 Fellesstart
Sølv Sotsji, Russland, 2014 Stafett
Sølv PyeongChang, Sør-Korea, 2018 Blandet stafett
Bronse PyeongChang, Sør-Korea, 2018 Fellesstart
Gull Beijing, Kina, 2022 Blandet stafett
Bronse Beijing, Kina, 2022 Jaktstart
Sølv Beijing, Kina, 2022 Fellesstart

Verdenscupen

Tiril Eckhoff debuterte i verdenscupen i sesongen 2010/2011, og vant sitt første verdenscuprenn i sprint i Östersund i 2014. Per mars 2022 har hun til sammen 29 individuelle rennseire. Eckhoff vant verdenscupen sammenlagt i sesongen 2020–2021.

Norgesmesterskap

Eckhoff vant NM i sprint i 2013 og stafett i 2008 og 2013.

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg