Faktaboks

Ingrid Landmark Tandrevold
Født
23. september 1996, Bærum
Ingrid Landmark Tandrevold
Ingrid Landmark Tandrevold
Av /NTB.
Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff, VM i Pokljuka, 21. februar 2021
Både Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff kommer fra det sterke skiskyttermiljøet i Fossum IF i Bærum. Her feirer de 2. og 3. plassen etter fellesstarten under VM i Pokljuka, Slovenia, i 2021.
Ingrid Landmark Tandrevold, 2020

Ingrid Landmark Tandrevold gjør seg klar til skyting under blandet stafett i verdenscuprennet i Pokljuka, 25. januar 2020.

Av /NTB Scanpix.

Ingrid Landmark Tandrevold er en norsk skiskytter i verdenseliten. Hun har 10 medaljer fra senior-VM, og fire individuelle rennseire i verdenscupen.

Tandrevold representerer Fossum Idrettsforening.

Karriere

Bakgrunn

Ingrid Landmark Tandrevold viste tidlig at hun var en talentfull skiskytter. Hun tok medaljer i junior-VM både i 2015, 2016 og 2017. Hun tok sitt første norske seniormesterskap i 2015 da vant hun normaldistansen. Hun tok også EM-medaljer i 2016 og 2017.

Inn i verdenseliten

Tandrevold debuterte i verdenscupen sesongen 2017-2018, og hun deltok i OL 2018. Tandrevold tok sin første pallplassering i verdenscupen 20. januar 2019. Da ble hun nummer to på fellesstarten i Ruhpolding. Den samme sesongen tok hun også sine første VM-medaljer. I VM i Östersund sikret hun seg sølv på sprinten, og hun gikk på det norske laget som tok gull på kvinnestafetten.

Tandrevold gikk også på laget som tok VM-gull på kvinnenes stafett i Anterselva i 2020.

Etablert topputøver

Nå hadde Ingrid Landmark Tandrevold etablert seg som en av de fremste utøverne i skiskyttersporten. Men de påfølgende sesongene var langt ifra problemfrie. Under verdenscupsprinten i Oberhof 13. januar 2021 kollapset Tandrevold med hjerteflimmer (atrieflimmer). Hun kom imidlertid raskt tilbake. Alt en drøy måned senere var hun tilbake i verdenstoppen. Under VM i Pokljuka tok hun tre medaljer. Individuelt sikret hun seg bronse på normaldistansen og sølv på fellesstarten. Og for tredje år på rad gikk Tandrevold på det norske gullaget på kvinnenes stafett.

Hun avsluttet sesongen med å ta sin første verdenscupseier. Den kom på fellesstart i Östersund, den 21. mars.

Ingrid Landmark Tandrevold har slitt med å prestere i høyden. Dette fikk hun også merke under OL i Kina. Til tross for en hederlig femteplass på OL-sprinten, slet hun med å takle høyden. Og etter målgang på den påfølgende jaktstarten kollapset Tandrevold igjen. Etter dette ble hun sendt hjem, og OL 2022 var over for hennes del.

Tilbakeslagene satte imidlertid ikke en stopper for karrieren. Hun hevdet seg godt gjennom hele den påfølgende sesongen. I VM i Oberhof 2023 gikk Tandrevold på gullaget i blandet stafett, og hun tok sølv på fellesstart.

Framgangene fortsatte også sesongen etter. Nå tok hun igjen seire i verdenscuprenn. Den andre for sesongen, og foreløpig siste, kom på sprinten i Ruhpolding den 12. januar 2024.

Hun var dermed blant medaljefavorittene foran VM i Nové Město. Tandrevold levde ikke opp til forventningene under VM. Etter mesterskapet sto hun bokført med to bronsemedaljer. En fra blandet stafett, og en fra parstafetten. Individuelt fulgte hun imidlertid ikke opp de gode resultatene fra tidligere i sesongen.

Til tross for nedturen i VM ble sesongen sett under ett Tandrevolds beste til nå i karrieren. For etter VM kom hun sterkt tilbake i Verdenscupen. Hun tok sin fjerde individuelle verdenscupseier den 1. mars. Da vant hun normaldistansen i Holmenkollen. Denne sesongen vant hun også sin første seier i en av sammenlagt-cupene. Tandrevold vant verdenscupen i sprint. I tillegg var hun med i kampen om seieren i den totale verdenscupen. Hun hadde ledelsen i cupen gjennom store deler av sesongen, og hun var med i seierskampen helt til sesongslutt, men hun endte til slutt som nummer tre.

Internasjonale mesterskap

VM

Tandrevold har ti VM-medaljer.

Medalje Øvelse VM
Gull 4 x 6 km stafett 2019 Östersund
Gull 4 x 6 km stafett 2020 Anterselva
Sølv 7,5 km sprint 2019 Östersund
Bronse 15 km individuell 2021 Pokljuka
Sølv Fellesstart 2021 Pokljuka
Gull 4 x 6 km stafett 2021 Pokljuka
Gull Blandet stafett 2023 Oberhof
Sølv Fellesstart 2023 Oberhof
Bronse Parstafett 2024 Nove Mesto
Sølv Blandet stafett 2024 Nove Mesto

I junior-VM i 2015 i Minsk tok hun gull på jaktstart, sølv på normaldistanse og bronse i sprint og stafett. I junior-VM i 2016 i Cheile Grădiştei i Romania tok hun gull på stafett, sølv på sprint og bronse på jaktstart. Under junior-VM i 2017 i Brezno-Osrblie i Slovakia tok hun gull på stafett.

OL

Tandrevold har deltatt i OL i 2018 og 2022.

Verdenscup

Tandrevold har fire enkeltseiere i verdenscupen ved utgangen av sesongen 2023–2024.

EM

Tandrevold har til sammen fire medaljer fra europamesterskap. I EM i Tjumen 2016 tok hun bronse på single-mix stafett, fellesstart og jaktstart. I Duszniki-Zdrój i Polen i 2017 tok hun sølv i single-mix stafett.

Norgesmesterskap

Tandrevold har i alt tatt seks NM-medaljer i skiskyting. Hun har tatt ett gull, to sølv og én bronse individuelt. I stafett har Tandrevold tatt ett gull og én bronse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg