Tinfos kraftverk, elvekraftverkNotodden kommune, Telemark. Kraftverkene utnytter fall i TinnelvaSkiensvassdraget.

Gamle Tinfos I  ble satt i drift allerede i 1901. Det var det første kraftverket i Tinnelva, og kraftverket skulle først og fremst forsyne Notodden Calsium og Carbidfabrik med elektrisk energi. I tillegg skulle professor Kristian Birkeland få elektrisk energi til sin forskning på fremstilling av salpetersyre og kalksalpeter, som i neste omgang førte til etableringen av Norsk Hydro. Etter etableringen av Tinfos Jernverk i 1910 ble energien fra kraftverket benyttet i denne. Det var første gang elektrisitet ble brukt til å smelte jern i Norge. Ved full vannføring og maksimal fallhøyde på 17,5 meter ytet kraftverket en maksimal effekt på 9000 hestekrefter (ca. 6,6 MW).

Nye Tinfos I  kom i drift i 1955. Det utnytter hele fallet i Tinnfossen og Sagafossen på til sammen 29,5 meter. Maksimal vannføring gjennom de to kaplanturbinene er 160 m³/s. Installert effekt er 2 x 27 MVA, og midlere årsproduksjon 210 GWh.

Tinfos II  ble satt i drift i 1912. Det utnytter omtrent samme fallet som Tinfos I. Stasjonen er bestykket med ett vertikalt francis-aggregat som yter 5,7 MVA og har en midlere årsproduksjon på ca. 10 GWh. Eier av begge kraftverk er Tinfos AS.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.