Tinfos kraftverk, elvekraftverkNotodden kommune, Telemark. Kraftverkene utnytter fall i TinnelvaSkiensvassdraget.

Gamle Tinfos I  ble satt i drift allerede i 1901. Det var det første kraftverket i Tinnelva, og kraftverket skulle først og fremst forsyne Notodden Calsium og Carbidfabrik med elektrisk energi. I tillegg skulle professor Kristian Birkeland få elektrisk energi til sin forskning på fremstilling av salpetersyre og kalksalpeter, som i neste omgang førte til etableringen av Norsk Hydro. Etter etableringen av Tinfos Jernverk i 1910 ble energien fra kraftverket benyttet i denne. Det var første gang elektrisitet ble brukt til å smelte jern i Norge. Ved full vannføring og maksimal fallhøyde på 17,5 meter ytet kraftverket en maksimal effekt på 9000 hestekrefter (ca. 6,6 MW).

Nye Tinfos I  kom i drift i 1955. Det utnytter hele fallet i Tinnfossen og Sagafossen på til sammen 29,5 meter. Maksimal vannføring gjennom de to kaplanturbinene er 160 m³/s. Installert effekt er 2 x 27 MVA, og midlere årsproduksjon 210 GWh.

Tinfos II  ble satt i drift i 1912. Det utnytter omtrent samme fallet som Tinfos I. Stasjonen er bestykket med ett vertikalt francis-aggregat som yter 5,7 MVA og har en midlere årsproduksjon på ca. 10 GWh. Eier av begge kraftverk er Tinfos AS.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.