Tinfos kraftverk

Artikkelstart

Tinfos kraftverk, elvekraftverk i Notodden kommune i Vestfold og Telemark fylke. Kraftverkene utnytter fall i Tinnelva, som ligger i Skiensvassdraget.

Gamle Tinfos I

Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY SA 4.0

Gamle Tinfos I ble satt i drift allerede i 1901. Det var det første kraftverket i Tinnelva, og kraftverket skulle først og fremst forsyne Notodden Calsium og Carbidfabrik med elektrisk energi. I tillegg skulle professor Kristian Birkeland få elektrisk energi til sin forskning på fremstilling av salpetersyre og kalksalpeter, som i neste omgang førte til etableringen av Norsk Hydro. Etter etableringen av Tinfos Jernverk i 1910 ble energien fra kraftverket benyttet i denne. Det var første gang elektrisitet ble brukt til å smelte jern i Norge. Ved full vannføring og maksimal fallhøyde på 17,5 meter ytet kraftverket en maksimal effekt på 9000 hestekrefter (cirka 6,6 MW). Gamle Tinfos I ble lagt ned i 1955, og i dag er det et mekanisk verksted i bygningen.

Nye Tinfos I

Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY SA 4.0

Nye Tinfos I kom i drift i 1955. Det utnytter hele fallet i Tinnfossen og Sagafossen på til sammen 29,5 meter. Maksimal vannføring gjennom de to kaplanturbinene er 160 kubikkmeter per sekund. Installert effekt er 2 x 27 MVA, og midlere årsproduksjon 210 GWh.

Tinfos II

Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY SA 4.0

Tinfos II ble satt i drift i 1912. Det utnytter omtrent samme fallet som Tinfos I. De tre opprinnelige aggregatene er lagt ned, mens det fjerde aggregatet, et vertikalt francis-aggregat fra 1926 fortsatt er intakt. Dette yter 5,7 MVA, men brukes bare som reserve. Eier av kraftverkene er Tinfos AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg