Øst-Timor

Øst-Timors president Xanana Gusmão (nr. 2 fra venstre) og Indonesias president Megawati Sukarnoputri (nr. 2 fra høyre) ser på mens deres respektive utenriksministre, José Ramos-Horta (til venstre) og Hassan Wirajuda (til høyre) signerer erklæringen om å oppta diplomatiske forbindelser mellom de to landene i juli 2002. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt i 2005–2007.

Av /NTB ※.

Øya Timor bestod opprinnelig av flere ulike kongedømmer. På 1800-tallet ble Øst-Timor gradvis underlagt Portugal, mens Nederland tok makten i Vest-Timor. Vest-Timor ble en del av Indonesia i 1949, mens Øst-Timor fortsatte som portugisisk koloni til 1975. Samme år ble Øst-Timor okkupert av Indonesia og i 1976 erklært en indonesisk provins. En folkeavstemning i 1998 gav flertall for selvstendighet, men i perioden som fulgte under ledelse av FNs overgangsmyndighet UNTAET, drev pro-indonesiske militsgrupper som ikke ville godta valgresultatet, terror mot befolkningen. Øst-Timor ble endelig selvstendig i 2002.

Historisk bakgrunn

Kart over Øst-Timor 1731
Portugiserne kom til Timor på 1500-tallet, og den østlige delen av øya ble etter hvert en portugisisk koloni.
Av .

500 år før europeerne kom til Timor, var øya bebodd av folk fra melanesisk og malaysisk herkomst og underlagt to mektige kongeriker. I middelalderen var Timor kjent for sin rikdom, blant annet av sandeltre. Dette produktet tiltrakk seg kolonimaktene Portugal (fra 1500-tallet) og Nederland (fra 1600-tallet). I 1513 kom portugiserne til Øst-Timor etter at de hadde erobret Malakka i 1511. I det 16. århundre ble Øst-Timor i realiteten styrt fra Goa av en visekonge. Først i 1701 ble det oppnevnt en portugisisk guvernør i Dili.

I det 18. århundre ble det stadige kamper mellom nederlandske og portugisiske soldater. Timor ble gradvis underlagt direkte kolonistyring; Nederland fikk makten i den vestlige delen, Portugal i den østlige delen av øya. Den første grenselinjen på øya mellom Nederland og Portugal ble inngått i 1858, men det var først i 1913 at den nåværende grensen mellom de to delene av øya ble ratifisert. Den vestlige delen av øya, unntatt enklaven Oecússe Ambeno, ble en del av den indonesiske republikken i 1949.

Først i tiåret rundt 1900 greide Portugal å konsolidere sitt herredømme på Øst-Timor. Det skjedde med våpenmakt. Den hardeste konfrontasjonen var en 17 år lang geriljakrig mot høvdingen Dom Boaventura som ble drept i 1912.

Andre verdenskrig og etterkrigstiden

Portugisisk offiser i Øst-Timor
Den portugisiske offiseren António Macedo (foran) med lokale soldater, trolig i 1930-årene.

Australske kommandosoldater ble i 1941 ilandsatt i Dili, men i perioden 1942–1945 var Øst-Timor okkupert av Japan. På landsbygda kjempet østtimoresere mot de japanske styrkene. I alt ble mellom 40 000 og 70 000 østtimoresere drept under andre verdenskrig. Etter krigen var Øst-Timor i ruiner.

I 1945–1965 la regjeringen i Lisboa liten vekt på å fremme den økonomiske utviklingen i Øst-Timor, som var Portugals fjerneste koloni. Hovedinteressen lå i utnyttelsen av de vide sandeltreskogene, som ble så godt som utryddet i 1920-årene. Først i 1970-årene begynte utvikling av rudimentær infrastruktur i de indre deler av øya. Under hele kolonitiden ble Øst-Timor i hovedsak neglisjert av Portugal.

UDT og FRETILIN

José Ramos-Horta
José Ramos-Horta som ung uavhengighetsforkjemper i 1976
Av .

«Nellikrevolusjonen» i Portugal 25. april 1974 fikk stor betydning for den politiske utviklingen i Øst-Timor. En liberalisering av de politiske restriksjonene førte til at flere politiske partier så dagens lys. De to viktigste var det konservative partiet UDT (Den timoresiske demokratiske unionen) og det Indonesia-fiendtlige partiet Fretilin (Den revolusjonære fronten for et uavhengig Øst-Timor). Et statskupp ble gjennomført av UDT i august 1975. Etter en kort borgerkrig overtok Fretilin makten, samtidig som den portugisiske koloniadministrasjonen flyktet. 28. november 1975 erklærte Fretilin Øst-Timor som selvstendig stat under navnet Den demokratiske republikken Øst-Timor. Fretilins program var basert på sosial utvikling med base i Den katolske kirke og inspirert av latinamerikansk (brasiliansk) frigjøringsteologi.

Indonesias invasjon av Øst-Timor

Indonesias invasjon
Indonesisk soldat i Øst-Timor i 1976.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

7. desember 1975 invaderte 10 000 indonesiske soldater Øst-Timor. Soldatene var støttet av en marinestyrke bestående av destroyere av russisk fabrikat, landgangsfartøyer og amfibiestridsvogner av amerikansk opprinnelse, samt kampfly og helikoptre. Få timer før denne invasjonen hadde daværende president Gerald Ford og utenriksminister Henry Kissinger en samtale i Jakarta med president Suharto. I boka Øst-Timor fra 1994 skriver José Ramos-Horta: «Om Suharto hadde vært engstelig for den amerikanske reaksjonen, forsvant hans bange anelser straks han fikk høre Fords og Kissingers garantier om at USA «hadde forståelse for» Indonesias interesser i Øst-Timor og de aksjonene som landet måtte se seg «tvunget» til å foreta.

Det var tydelig at Vietnamkrigens utvikling gjorde at etablering av Øst-Timor som selvstendig stat og med det som syntes som et venstreorientert regime, var lite ønsket av Indonesia og av vestmakter som USA og Australia. Etter harde kamper ble Øst-Timor 17. juli 1976 annektert av Indonesia og erklært som Indonesias 27. provins.

Den indonesiske annekteringen ble underkjent av FNs sikkerhetsråd, som fortsatte å anerkjenne portugisisk overhøyhet over området. Fortsatt geriljaaktivitet fra Fretilin førte til gjentatte brutale militære represalier. I perioden 1976–1979 mistet mellom 100 000 og 150 000 østtimoresere livet. De fleste var sivile og sultet i hjel, men mange ble drept. Øst-Timor forble en del av Indonesia fram til 1999.

Øst-Timors uavhengighet

Bakgrunn

Valget av Mário Soares som Portugals president i 1986 bidro til at Øst-Timor gradvis ble åpnet for omverdenen. En massakre under en demonstrasjon i 1991 i forbindelse med et begravelsesfølge på Santa Cruz-kirkegården i Dili ble filmet av et utenlandsk filmteam. Etter dette fikk konflikten større internasjonal oppmerksomhet, og presset mot Indonesia økte. Etter at geriljalederen Xanana Gusmão ble arrestert i 1992, avtok den væpnede motstanden. I 1996 ble to av de fremste uavhengighetsforkjemperne, biskop Carlos Belo og eksillederen José Ramos-Horta, belønnet med Nobels fredspris.

Etter at Suharto ble tvunget til avgang som Indonesias president i 1998, fikk politikere som erkjente at tiden var inne for å finne en politisk løsning, større innflytelse. Dette førte til at enkelte militære indonesiske eliteavdelinger ble trukket ut.

Folkeavstemning

I august 1999 ble det avholdt folkeavstemning i Øst-Timor, hvor alternativene for velgerne var indre selvstyre eller full uavhengighet fra Indonesia. Oppslutningen om valget var 98,6 prosent, og 78,5 prosent av velgerne stemte for full uavhengighet.

FN hadde ansvaret for gjennomføringen av folkeavstemningen, og FNs misjon i Øst-Timor (UNAMET) overvåket valget. En voldsbølge av store dimensjoner herjet likevel landet. Pro-indonesiske militsgrupper som ikke ville godta valgresultatet, slo til med massiv terror mot sivilbefolkningen. Ifølge FN ble rundt 1450 østtimoresere drept og 260 000 drevet på flukt opp i fjellene eller inn i det indonesiske Vest-Timor. Omkring en tredel av boligmassen i landet skal ha blitt ødelagt sammen med annen infrastruktur.

Det selvstendige Øst-Timor

Øst-Timor (frigjøringsdag)

Fretilin-tilhengere deltar i en markering av uavhengighetsdagen 20. mai i hovedstaden Dili (2006). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Etter sterkt internasjonalt press godtok Indonesias president Habibie i september 1999 at en internasjonal fredsstyrke, The International Force East Timor (INTERFET), skulle utplasseres i Øst-Timor. Dette ble gjort i FN-regi og under ledelse av Australia. I oktober 1999 vedtok Indonesias øverste forsamling at Øst-Timor skulle få status som uavhengig stat. Etter dette kunne verken regjeringen i Jakarta eller den indonesiske hæren lenger rettferdiggjøre en innblanding i uavhengighetsprosessen. I slutten av oktober 1999 forlot de siste indonesiske soldatene Øst-Timor. INTERFET var på Øst-Timor til 2000.

FN overtok ansvaret for Øst-Timor ved årsskiftet 1999/2000. Grunnlaget var et vedtak i FNs sikkerhetsråd om at FN-organet UNTAET (The United Nations Transitional Administration in East Timor) skulle administrere territoriet inntil en nasjonalforsamling var valgt og etablert. Tidspunktet ble senere fastsatt til 20. mai 2002. UNTAET omfattet rundt 9500 soldater, politi og sivile. Valg ble avholdt i august 2001, med Fretilin som dominerende vinner med 55 av totalt 88 plasser i nasjonalforsamlingen. Et titalls småpartier delte de øvrige plassene, men ble uten virkelig innflytelse. Fretilins mangeårige partisjef Mari Alkatiri ble statsminister.

Frigjøringsbevegelsens forgrunnsfigur, den tidligere geriljalederen Xanana Gusmão, ble i april 2002 valgt til landets første president. Han avslo å stille som Fretilins kandidat og tok imot nominasjonen fra en allianse av småpartier, for derved å danne en motvekt til Fretilins dominans. Dette førte til konflikt mellom presidenten og deler av Fretilin-ledelsen med statsminister Alkatiri i spissen. Motsetningsforholdet mellom nasjonens to øverste ledere ble gradvis mer tilspisset. I befolkningen vokste misnøyen over at de store forventningene til den nye staten ikke ble innfridd, med økende politisk og sosial uro i årene etter selvstendigheten. I 2006 var Øst-Timor fortsatt Asias fattigste land, med en gjennomsnittsinntekt som var lavere enn i 2002 – om lag én amerikansk dollar (USD) per dag, ifølge FNs utviklingsprogram (UNDP). Etniske konflikter gjorde seg også gjeldende, særlig innen sikkerhetsstyrkene.

FN reduserte gradvis sitt nærvær etter selvstendigheten. Overgangsmyndigheten UNTAET ble i 2002 avløst av et mindre omfattende støtteorgan, UNMISET (United Nations Mission of Support in East Timor), som senere ble avløst av andre FN-organer med sivile og militære rådgivere.

En østtimoresisk forsvarsstyrke ble etablert i 2001 med cirka 1400 soldater, hovedsakelig fra den tidligere geriljahæren Falintil. Klare motsetninger gjorde seg gjeldende mellom offiserer og mannskaper fra den østlige og den vestlige delen av øystaten. I mars 2006 ble 600 soldater fra vestregionen avskjediget etter protest- og streikeaksjoner mot påstått diskriminering og dårlige levekår. Mytteristene organiserte væpnet motstand og støtte sammen med lojale styrker. Samtidig ble Dili og andre byer herjet av ungdomsgjenger med ulik etnisk tilhørighet. Minst 27 mennesker ble drept. Bak uroen lå etniske spenninger mellom folk øst og vest i øystaten.

Etter oppfordring fra regjeringen rykket FN på ny ut med en fredsbevarende styrke på 2700 mann fra Australia, New Zealand, Malaysia og Portugal. En politisk dragkamp mellom president Gusmão og statsminister Alkatiri endte i juni 2006 med at statsministeren ble tvunget til å gå av. Tidligere utenriksminister og fredsprisvinner José Ramos-Horta overtok statsministerposten.

Valg og skifte på toppen

Det politiske landskapet i Øst-Timor endret seg drastisk i 2007–2008, i kjølvannet av tumultene i 2006.

Ved presidentvalget i 2007 samlet Ramos-Horta 69 prosent av stemmene i andre valgomgang. 31 prosent av stemmene gikk til den tidligere geriljakommandanten Fransisco Guterres (1954–), som var Fretilins kandidat.

Frigjøringshelten Xanana Gusmão hadde vært statsoverhode siden selvstendigheten i 2002, men stilte ikke til gjenvalg i 2007. I Øst-Timor har statsministeren det meste av makten, mens presidenten hovedsakelig har en seremoniell funksjon. Gusmão gikk til parlamentsvalget i 2007 i spissen for et nystiftet parti, Nasjonalkongressen for gjenreisning av Øst-Timor (CNRT). Det nye partiet gikk i valgallianse med tre andre partier, som til sammen fikk 51 prosent av stemmene og 37 av 65 seter i parlamentet.

Gusmão forsøkte lenge å få dannet en nasjonal samlingsregjering, men forsøket strandet under motbør fra Fretilin. 8. august 2007 ble han likevel utnevnt til statsminister av sin nære politiske allierte, president Ramos-Horta. Dette ble heftig kritisert av Gusmãos politiske hovedmotstander, Mari Alkatiri, leder for Fretilin og statsminister inntil han ble avsatt av daværende president Gusmão under opptøyene i 2006. Han erklærte at Fretilin ikke ville samarbeide med Gusmãos «ulovlige og grunnlovsstridige regjering». Alkatiri hevdet at han selv, som leder for landets fortsatt største parti med 29 prosent av stemmene, hadde en grunnlovsfestet førsterett til å danne regjering.

Resultatene av presidentvalget og parlamentsvalget i 2007 ble et tilbakeslag for Fretilin, som hadde vært den drivende politiske kraften under og etter frigjøringskampen mot Indonesia-hæren.

Valgkampen i 2007 ble også preget av voldelige sammenstøt, men på langt nær av samme omfang som uroen i mai 2006, da minst 37 mennesker ble drept og 150 000 jaget hjemmefra. Dette skjedde etter at Alkatiris Fretilin-regjering hadde gitt 600 soldater sparken. Disse ble offisielt fordømt som mytterister, men hevdet selv å være ofre for systematisk diskriminering på etnisk grunnlag.

Internasjonale tropper rykket inn for å stanse kamphandlingene i 2006. FN styrket sitt nærvær gjennom FN-misjonen UNMIT (UN Integrated Mission in Timor-Leste). Nærværet av internasjonale sikkerhetsstyrker under australsk ledelse og polititropper under FN-ledelse, gjorde det enklere for myndighetene å håndtere situasjonen. Til sammen talte de fredsbevarende styrkene rundt 3000 mann, dertil kommer noen hundre observatører og politiske rådgivere.

Attentater mot president og statsminister

I 2008 ble både president Ramos-Horta og statsminister Gusmão utsatt for attentater. 11. februar 2008 ble president Ramos-Horta truffet av tre skudd og livstruende såret da han ble overfalt av opprørske soldater. Ramos-Horta ble operert flere ganger ved et sykehus i Australia og gjenvant bevisstheten etter ti døgn i koma. Statsminister Gusmão slapp uskadd fra det da han ble angrepet av en annen gruppe opprørere samme dag. Statsministeren betegnet angrepene som et kuppforsøk. Opprørslederen, major Alfredo Reinado (1968–2008), ble drept under skuddveksling med presidentens livvakter.

Australia sendte ytterligere 350 soldater som forsterkning til FN-styrken UNMIT. Sikkerhetsrådet forlenget UNMIT som avsluttet sitt arbeid i 2012.

Utviklingen etter 2012

Andre runde i presidentvalget i 2012 ble vunnet av Taur Matan Ruak (1956–), som stilte som uavhengig kandidat. Han fikk 61,23 prosent av stemmene, mens Fretilins kandidat Fransisco Guterres fikk 38,77 prosent. Guterres vant imidlertid presidentvalget i 2017 med 57,1 prosent av stemmene. José Ramos-Horta vant presidentvalget i 2022 med 62,1 prosent av stemmene.

Etter parlamentsvalget i 2012 ble Xanana Gusmão, lederen for Nasjonalkongressen for gjenreising av Øst-Timor (CNPT), statsminister. I 2015 trakk Gusmão seg overraskende som statsminister. Fram til parlamentsvalget i 2017 hadde Øst-Timor to overgangsregjeringer ledet av Fretilin. Ved valget i 2017 fikk Fretilin 23 representanter og CNPT 22 representanter. Som det største partiet dannet Fretilin en mindretallsregjering. Da det i 2017 ikke lyktes minoritetsregjeringen å få vedtatt et statsbudsjett for 2018, ble det avholdt nytt parlamentsvalg i 2018. Forut for dette valget dannet CNPT og to andre partier Alliansen for forandring og fremskritt (AMP). Denne alliansen fikk 34 av de 65 representantene i parlamentet ved valget i 2018. Ny statsminister ble tidligere president Taur Matan Ruak, som ved parlamentsvalget stilte som kandidat fra Folkets frigjøringsparti (PLP). Dette partiet var en del av alliansen AMP. Ved parlamentsvalget i 2023 fikk CNPT 41,6 prosent av stemmene og 31 representanter, mens Fretilin fikk en oppslutning på 25,7 prosent og 19 representanter. Som leder av parlamentets største parti ble Gusmão 1. juli 2023 statsminister i en flertallsregjering mellom CNPT og Det demokratiske partiet (DP). Ved parlamentsvalget fikk DP en oppslutning på 9,3 prosent og seks representanter i parlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ramos-Horta, José (1996): Øst-Timor. Oslo: Grøndahl og Dreyers forlag AS, Aventura forlag. ISBN 82-588-1261-0
  • Vikør, Lars Sigurdsson (1994): Aust-Timor: Ein nasjon under jernhælen. Oslo: J. W. Cappelens Forlag a.s. ISBN 82-02-14900-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg