Faktaboks

Dili
Uttale
dilˈi
Regjeringspalasset i Dili
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Strand i Dili
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Dili er hovedstad og største by i Øst-Timor, og ligger ved nordkysten av øya Timor. Byen har 281 000 innbyggere (2018), en kraftig vekst fra kun 51 700 innbyggere i 2004.

Bybeskrivelse

Dili er en flat og kompakt kystby, som i sør, øst og vest er omgitt av fjell. I sentrum av Dili er det mange offentlige bygninger i portugisisk stil. Bybildet preges av den sterke befolkningsveksten i hovedstaden siden 2002 og offentlige transportmidler har ikke blitt bygd ut i takt med befolkningsveksten. Som en kystby har Dili mange gode badestrender.

Næringsliv og transport

Hovedkontoret for Øst-Timors nasjonale oljeselskap, TIMOR GAP, E.P., er i Dili. Selskapet planlegger bygging av en rørledning til sørkysten av Øst-Timor fra olje- og gassfeltet Greater Sunrise i det såkalte Joint Petroleum Development Area, som forvaltes av Øst-Timor og Australia i fellesskap. Dette feltet er cirka 500 kilometer nordvest for Darwin. TIMOR GAP arbeider også med planer for etablering av et LNG-anlegg og et anlegg med kapasitet til å raffinere 30 000 fat olje per dag i den sørlige delen av landet.

Fra Dili havn eksporteres det en rekke jordbruksprodukter, hvorav kaffe er viktigst. Havnen har en egen terminal for containerskip. Havnen anløpes også av cruiseskip. Byen har en internasjonal lufthavn.

Kultur og utdanning

I Dili er det et arkiv og museum for Øst-Timors motstand mot portugisisk kolonialisme og den japanske okkupasjonern under andre verdenskrig. I 2002 ble det etablert et offentlig universitet i Dili (Universidade Dili) med cirka 10 000 studenter. I Dili er det også tre private universiteter og flere private høyskoler, herunder en høyskole for teknologi.

Historikk

Dili var hovedstad i den tidligere portugisiske kolonien Øst-Timor, som ble annektert av Indonesia i 1975. Byen fikk store skader i forbindelse med uroligheter høsten 1999, da minst 670 mennesker ble drept.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg