The New Yorker

Forsiden til første utgave av The New Yorker med Rea Irvins karikatur av dandy Eustace Tilley-

/The New Yorker.

Artikkelstart

The New Yorker, amerikansk ukeblad, grunnlagt 1925. The New Yorker er et av USAs mest kjente og toneangivende magasiner, med særlig tyngdepunkt innen politikk, litteratur og kulturliv. Det er eid av mediehuset Condé Nast og utgis i digital og trykket utgave, og hadde i 2014 et opplag på 1 044 000.

Faktaboks

Uttale
[ðə nju: jˈå:kə]

Magasinet ble grunnlagt av journalisten Harold Ross, som satt som redaktør frem til sin død i 1951. Det første omslaget var en smått satirisk tegning av karakteren Eustace Tilley, en dandy med flosshatt og monokkel. Ross la seg på en urban og kosmopolitisk redaksjonell linje, med mange humoristiske innslag og et meget solid geografisk tyngdepunkt. En mye omtalt omslagsillustrasjon fra 1976, "View of the World from 9th Avenue", parodierer magasinets synsvinkel og verdensanskuelse: Kvartalene mellom 9. og 10. aveny på Manhattan tar opp like mye plass som resten av det amerikanske kontinentet. Like fullt har The New Yorker i stor grad dekket hendelser over hele verden, og er i dag et internasjonalt orientert organ med globalt lesergrunnlag.

Etter Ross satt William Shawn som redaktør fra 1951 til 1987. Hans periode ble blant annet kjennetegnet av en sterk litterær orientering. The New Yorker har opp gjennom årene trykket noveller fra svært mange sentrale forfattere, fra Vladimir Nabokov og Truman Capote til Haruki Murakami og Alice Munro. Magasinet var, i tillegg til å være et viktig forum for klassisk realisme og dokumentarisk litteratur, av stor betydning for eksperimentell og postmoderne litteratur skrevet av forfattere som Donald Barthelme. Etter Shawn satt redaktørene Robert Gottlieb (1987-1992) og Tina Brown (1992-1998). Fra 1998 har magasinet blitt styrt av David Remnick, som har bakgrunn som Moskva-korrespondent og som blant annet har skrevet bøker om russisk historie og politikk.

Under Remnick har magasinet hatt en sterk orientering mot internasjonal politikk, men har også ivaretatt dets humoristiske og satiriske tradisjon. En rekke artikler i The New Yorker har utgjort vesentlige bidrag til amerikansk offentlighet. Blant de mest kjente er Seymour Hersh' avsløring av massakren i My Lai under Vietnamkrigen. Magasinet har tradisjon for å trykke lange, seriøse og utførlige artikler om politikk og samfunnsliv; disse står i kontrast til det mer lettbente stoffet om aktualiteter og kultur i New York og omegn.

Omslagene på The New Yorker er ofte skråstilte kommentarer til aktuelle hendelser: etter valget av Barack Obama som amerikansk president lyste O-en i magasinets navn over en tegning av Lincoln-monumentet, som en påminnelse om arven fra slavetiden og borgerkrigen. Magasinet er særlig kjent for sine serie- og vitsetegninger, som har vært utført av blant andre Charles Addams, Saul Steinberg og James Thurber. Redaktør med ansvar for grafisk uttrykk siden 1993 har vært designeren Françoise Mouly, mens Bob Mankoff har vært ansvarlig for tegningene siden 1998.

Utvalgte lenker 

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg