Saul Steinberg

Faktaboks

Saul Steinberg
Uttale
stˈainbə:g
Født
28. juni 1914, Râmnicu Sărat, Romania
Død
12. mai 1999, New York, USA
Saul Steinberg i 1978. Foto: Evelyn Hofer.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Saul Steinberg var en amerikansk-rumensk karikaturtegner og billedkunstner, særlig kjent for sine bisarre, underfundige og sirlige pennetegninger i The New Yorker. Som billedkunstner var han en modernist som eksperimenterte innen flere teknikker.

Bakgrunn

Han ble født i Romania, et land som på den tiden var preget av sterk antisemittisme. Steinberg studerte først filosofi i Bucuresti, men da han ble nektet adgang til arkitekturstudier fordi han var jøde, dro han til Italia for å studere arkitektur ved universitetet i Milano fra 1933.

I studietiden tok han tegneoppdrag for noen italienske vittighetsblader og gjorde suksess med sine vitser og morsomme, enkle pennestreker. Han fikk også etter hvert publisert tegninger i amerikanske magasiner, blant annet Harper’s Bazaar og Life.

Måtte flykte til USA

Også i Italia skulle han få problemer som jøde – dette var i tiden rett før andre verdenskrig. I 1938 ble han fratatt retten til å arbeide på grunn av nye, fascistiske raselover. Da Steinberg ble uteksaminert i 1940, måtte han søke etter et nytt land han kunne få lov til å bo og arbeide i.

Etter å først ha blitt arrestert og tilbrakt seks uker i en italiensk interneringsleir, fikk han i 1941 endelig visum slik at han kunne flykte til den Dominikanske republikk. I 1942 flyktet han videre og fikk oppholdstillatelse i USA.

Tegnet for amerikanske magasiner

Saul Steinberg. En av tegningene fra boken The Passport, tegnet 1949.

Av /NTB Scanpix ※.

I USA ble han snart berømt for sine utallige omslagsillustrasjoner og vitsetegninger i det populære trendmagasinet The New Yorker. Steinberg leverte også tegninger til en rekke andre aviser og blader. Tegnestilen hans var karakteristisk, med raffinerte kalligrafiske pennestreker. Humoren hans var bisarr og ironisk.

Billedkunst

Steinberg var også aktiv som billedkunstner og deltok på flere utstillinger. Han utforsket flere kunsteriske uttrykk, som kollasj, tegning, grafikk, maleri og fotografi, og han eksperimenterte med blandingsteknikker. Videre ga han også ut mange bøker som dokumenterte kunsten hans: All in Line (1945), The Art of Living (1949), The Passport (1954), The Labyrinth (1960), The New World (1965), Le Masque (1966) og The Inspector (1973).

Verkene hans er blant annet å finne i Museum of Modern Art i New York.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg