Saul Steinberg var en amerikansk-rumensk karikaturtegner og billedkunstner, særlig kjent for sine bisarre, underfundige og sirlige pennetegninger i The New Yorker. Som billedkunstner var han en modernist som eksperimenterte innen flere teknikker.

Han ble født i Romania, et land som på den tiden var preget av sterk antisemittisme. Steinberg studerte først filosofi i Bucuresti. Men da han ble nektet adgang til arkitekturstudier fordi han var jøde, dro han til Italia for å studere arkitektur ved universitetet i Milano fra 1933.

I studietiden tok han tegneoppdrag for noen italienske vittighetsblader og gjorde suksess med sine vitser og morsomme, enkle pennestreker. Han fikk også etter hvert publisert tegninger i amerikanske magasiner, blant annet Harper’s Bazaar og Life.

Også i Italia skulle han få problemer som jøde, dette var i tiden rett før andre verdenskrig. I 1938 ble han fratatt retten til å arbeide på grunn av nye, fascistiske raselover. Da Steinberg ble uteksaminert i 1940, måtte han søke etter et nytt land han kunne få lov til å bo og arbeide i.

Etter å først ha blitt arrestert og tilbrakt seks uker i en italiensk interneringsleir, fikk han i 1941 endelig visum slik at han kunne flykte til den Dominikanske republikk. I 1942 flyktet han videre og fikk oppholdstillatelse i USA.

I USA ble han snart berømt for sine utallige omslagsillustrasjoner og vitsetegninger i det populære trendmagasinet The New Yorker. Steinberg leverte også tegninger til en rekke andre aviser og blader. Tegnestilen hans var karakteristisk, med raffinerte kalligrafiske pennestreker. Humoren hans var bisarr og ironisk.

Saul Steinberg var også aktiv som billedkunstner, og deltok på flere utstillinger. Han utforsket flere kunsteriske uttrykk, som kollasj , tegning, grafikk, maleri og fotografi, og han eksperimenterte med blandingsteknikker. Videre ga han også ut mange bøker som dokumenterte kunsten hans: All in Line (1945), The Art of Living (1949), The Passport (1954), The Labyrinth (1960), The New World (1965), Le Masque (1966) og The Inspector (1973).

Verkene hans er blant annet å finne i Museum of Modern Art i New York.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.