Faktaboks

Nora Dåsnes
Født
31. desember 1995, Oslo
Nora Dåsnes.
Nora Dåsnes.
Av /Aschehoug.

Nora Dåsnes er en tegneserieskaper, forfatter, illustratør og animatør fra Kjelsås i Oslo. Hun har en bachelorgrad i illustrasjon og animasjon fra Kingston University i London, og er best kjent for sine tegneserieromaner for barn og ungdom. Hun vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for Ubesvart anrop (2021).

Bakgrunn og romanserie

Karrieren til Nora Dåsnes startet på Elvebakken videregående skole, da Hannah Mileman (født 1995) fra Lambertseter begynte i samme klasse. De delte en interesse for fantasyromaner, tegning og det å dikte opp historier, og de begynte å planlegge både bøker og videre utdannelse.

I 2014, da de gikk det siste året på videregående, kom Dåsnes og Mileman over Cappelen Damms konkurranse om å skrive en serieroman i tradisjonen etter Margit Sandemos Sagaen om Isfolket og May Grethe Lerums Livets døtre. De kjente ikke særlig til sjangeren selv, men lærte seg noen triks og vant 100 000 kroner og en forlagsavtale. Samtidig kom begge inn på samme linje på Kingston University, noe som førte til at Gjenklang, romanserien på ti bøker om tjenestepiken Ella, ble forsinket til 2020.

Tegneserieromaner og barnebøker

Nora Dåsnes debuterte med tegneserieromanen «Ti kniver i hjertet» (2020).
Nora Dåsnes debuterte med tegneserieromanen «Ti kniver i hjertet» (2020).
Nora Dåsnes/Aschehoug.

Da Dåsnes vendte tilbake til Oslo i 2017 var hun på jakt etter frilansoppdrag som illustratør, noe som endte i kontrakt med Aschehoug for tegneserieromanen Ti kniver i hjertet (2020), om 12 år gamle Tuva som finner ut at hun er forelsket i en jente.

Debutboken fikk ikke så mye oppmerksomhet sommeren den ble utgitt, men vant omtrent like mange priser som den fikk anmeldelser, og er oversatt til flere språk.

Dåsnes fulgte raskt opp med tegneserieromanen Ubesvart anrop (2021). Førstnevnte handler om de nasjonale traumene og ringvirkningene etter terrorangrepene 22. juli 2011, sett gjennom øynene til Rebekka og Fariba, som skal begynne på Elvebakken samme høst.

I La skogen leve! (2022) vender Dåsnes tilbake til gjengen fra Ti kniver i hjertet, der Tuvas venninne, Bao, leder an i kampen mot de lokale myndighetenes plan om å rasere barnas favorittskog til parkeringsplass. Tegneserieromanen ble innkjøpt som klassesett til alle osloskolene.

Parallelt med tegneserieromanene illustrerer Dåsnes også barnebokserien Vesle (2021–), skrevet av Mileman.

Vinteren 2024 begynte hun å lage den ukentlige tegneseriesiden Tusjkollektivet for Aftenposten, der hun alternerte med Tegnehanne, Therese G. Eide og Noor H. Eckhoff.

Oversettelser

Dåsnes' tegneserier er oversatt til flere språk. Ti kniver i hjertet er blant annet utgitt på engelsk, fransk, tysk, italiensk, koreansk, spansk, færøysk og polsk. I 2024 vant Ti kniver i hjertet, eller Cross My Heart and Never Lie, Stonewall-prisen. Denne regnes som USAs eldste pris for LHBT-litteratur, og deles ut av American Library Association.

Utmerkelser

 • Kulturdepartementets tegneseriepris for Ti kniver i hjertet.
 • Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend for Ti kniver i hjertet.
 • Pondusprisen for Ti kniver i hjertet, delt med Jenny Jordahl
 • Stonewall-prisen for Ti kniver i hjertet
 • Kulturdepartementets tegneseriepris for Ubesvart anrop
 • Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris for Ubesvart anrop
 • Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for Ubesvart anrop
 • Kåret som en av 30 ledestjerner under 30 år i D2 i 2022

Familie

Dåsnes er datter av Ingrid Dåsnes, kommunikasjonssjef i Forsvarsdepartementet, og Kjetil Bragli Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten.

Utgivelser

Tegneserier

 • Ti kniver i hjertet, Aschehoug, 2020
 • Ubesvart anrop, Aschehoug, 2021
 • La skogen leve!, Aschehoug, 2022

Bøker

 • Gjenklang bok 1–10, skrevet med Hannah Mileman, Cappelen Damm 2020–2021
 • Vesle bok 1–5, skrevet av Hannah Mileman, Aschehoug 2021–

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg