Malin Falch

Faktaboks

Malin Falch
født:
6. januar 1993, Trondheim
Malin Falch.

Malin Falch er en tegneserieskaper og illustratør fra Trondheim, utdannet ved Academy of Art University i San Francisco. Hun er best kjent for tegneserien Nordlys (2018–).

Studier og inspirasjon

Falch fikk ideen til Nordlys i 2014, mens hun studerte i San Francisco. Studentene fikk i oppgave å redesigne et eksisterende eventyr til tegnefilm, og Falch valgte Peter Pan. «Jeg hadde ikke noe forhold til Peter Pan. Men i det øyeblikket jeg fant ut at jeg kunne hente inspirasjon fra Norge og norsk kultur, da skjønte jeg at jeg hadde noe,» forklarte Falch i et intervju med Dagsavisen.

Falch vant tre studentpriser i USA, for beste karakterdesign, beste animasjon og beste bakgrunnsdesign, og begynte å lage og legge ut tegneserien Nordlys på internett. Etter studiene jobbet Falch i det amerikanske spilldesignselskapet Zynga Inc, da Nordlys ble oppdaget av Tonje Tornes, redaktør i Egmont. I 2017 sa Falch opp jobben og flyttet til Oslo for å satse for fullt på tegneserien. Vinteren 2018 debuterte hun med tegneserieboken Nordlys: Reisen til Jotundalen.

Utgivelsen fikk bred oppmerksomhet og gode kritikker, er trykt i et opplag på 40 000 eksemplarer og solgt til Sverige, Island, Danmark, Belgia og Bulgaria. Hun vant Pondus-prisen i 2018, samt Arks barnebokpris og Barnas bokpris.

Oppfølgere

Den tredje Nordlys-boken kom ut i mars 2020.

Falch fulgte raskt opp med juleheftet Nordlys: Skattejakten (2018, gjenutgitt i bokform som Stjerna: Skattejakten i 2020), Nordlys bok 2: Vikingene og orakelet (2019), og samme år kom spinoffserien Bjørnar: En historie fra Nordlys (2019), rentegnet av Regine Toften Holst. Sistnevnte vant Kulturdepartementets tegneseriepris, der begrunnelsen vektlegger hvordan Falch og Holst «skiller seg ut blant norske tegneseries­kapere i måten de trekker veksler på amerikanske kilder og animasjon».

Nordlys bok 3: Kråkesøstrene kom i mars 2020, og viste fram nye sider av den magiske verdenen i Jotundalen. Den gikk rett til topps på salgslisten for norsk skjønnlitteratur. Samme vår ble det totale opplaget for serien oppgitt å være 109.000 eksemplarer.

Falch deler kontor med Hanne «Tegnehanne» Sigbjørnsen, og dukker opp som tegneseriefigur i den selvbiografiske Tegnehanne-boken Ikke tenk på meg (2019).

I 2020 kjøpte Nordisk Film opsjonsrettighetene til Nordlys.

Bibliografi

  • Nordlys: Reisen til Jotundalen (Egmont, 2018)
  • Nordlys: Skattejakten (Egmont, 2018, julehefte)
  • Nordlys bok 2: Vikingene og orakelet (Egmont, 2019)
  • Bjørnar: En historie fra Nordlys (Egmont, 2019, med Regine Toften Holst)
  • Nordlys bok 3: Kråkesøstrene (Egmont, 2020)
  • Stjerna: Skattejakten (Egmont, 2020, gjenutgivelse av juleheftet fra 2018).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg