Malin Falch

Faktaboks

Malin Falch
Født
6. januar 1993, Trondheim
Malin Falch.

Artikkelstart

Malin Falch er en norsk tegneserieskaper og illustratør som er best kjent for tegneserien Nordlys (2018–). Hun er utdannet ved Academy of Art University i San Francisco.

Studier og inspirasjon

Falch fikk ideen til Nordlys i 2014, mens hun studerte i San Francisco. Studentene fikk i oppgave å redesigne et eksisterende eventyr til tegnefilm, og Falch valgte å fortelle en variant av Peter Pan som hentet inspirasjon fra Norge og norsk kultur.

Malin Falch vant tre studentpriser i USA – for beste karakterdesign, beste animasjon og beste bakgrunnsdesign – og begynte å lage og publisere tegneserien Nordlys på internett. Etter studiene jobbet Falch i det amerikanske spilldesignselskapet Zynga Inc. Nordlys ble oppdaget av Tonje Tornes, redaktør i Egmont, og i 2017 sa Falch opp jobben og flyttet til Oslo for å satse for fullt på tegneserien. Vinteren 2018 debuterte hun med tegneserieboken Nordlys: Reisen til Jotundalen.

Utgivelsen fikk bred oppmerksomhet og gode kritikker, og Nordlys er solgt til Sverige, Island, Danmark, Belgia, Bulgaria, Finland og Nord-Makedonia. Falch vant Pondus-prisen i 2018, samt Arks barnebokpris og Barnas bokpris samme år.

Oppfølgere

Den tredje Nordlys-boken kom ut i mars 2020.

Falch fulgte raskt opp med juleheftet Nordlys: Skattejakten (2018, gjenutgitt i bokform som Stjerna: Skattejakten i 2020), Nordlys bok 2: Vikingene og orakelet (2019), og samme år kom spinoffserien Bjørnar: En historie fra Nordlys (2019), rentegnet av Regine Toften Holst. Sistnevnte vant Kulturdepartementets tegneseriepris, der begrunnelsen vektlegger hvordan Falch og Holst «skiller seg ut blant norske tegneserieskapere i måten de trekker veksler på amerikanske kilder og animasjon».

Nordlys bok 3: Kråkesøstrene kom i mars 2020, og viste fram nye sider av den magiske verdenen i Jotundalen. Den gikk rett til topps på salgslisten for norsk skjønnlitteratur. Vinteren 2021 ble det totale opplaget for serien oppgitt å være rundt 190 000 eksemplarer. Nordlys bok 4: Trollriket kom i mars 2021, og toppet salgslisten for skjønnlitteratur, foran Jørgen Jæger og Max Manus.

Falch deler kontor med Hanne «Tegnehanne» Sigbjørnsen, og dukker opp som tegneseriefigur i den selvbiografiske Tegnehanne-boken Ikke tenk på meg (2019).

I 2020 kjøpte Nordisk Film opsjonsrettighetene til Nordlys.

Tegneserien er også blitt en suksess for forlaget Egmont, som har fulgt opp med flere lignende fantasytegneserier for barn og ungdom. Serier som Nordlys, Ragnarok (2020–) av Odin Helgheim, Dragens øye (2021–) av Charlotte Sandmæl, Arkin: Lysets vokter (2021–) av H.L. Phoenix (pseudonym for Helge Lee), Oppfinneren (2021–) av Lars Henrik Eriksen og tegneserieromanen Snøkattprinsen (2021) av Dina Norlund blir av forlaget kalt «Nordic manga» som fellesbetegnelse.

Bibliografi

  • Nordlys: Reisen til Jotundalen (Egmont, 2018)
  • Nordlys: Skattejakten (Egmont, 2018, julehefte)
  • Nordlys bok 2: Vikingene og orakelet (Egmont, 2019)
  • Bjørnar: En historie fra Nordlys (Egmont, 2019, med Regine Toften Holst)
  • Nordlys bok 3: Kråkesøstrene (Egmont, 2020)
  • Stjerna: Skattejakten (Egmont, 2020, gjenutgivelse av juleheftet fra 2018).
  • Nordlys bok 4: Trollriket (Egmont, 2021)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg