Tatrafjellene

Slovakia

Tatra er den høyeste del av Karpatene, og har på grunn av sin vakre natur stor turisttrafikk. Til venstre: Parti fra Høye Tatra. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Tatra, fjellkjede i Slovakia og delvis i Polen, som utgjør den høyeste delen av Karpatene. Fjellkjeden er 42 km lang og 15 km bred.

Faktaboks

Uttale
tˈatra

Tatrafjellene er delt i Høye Tatra og Lave Tatra. Fjelltoppen Gerlachovka i Høye Tatra er høyeste punkt med sine 2655 moh. Tilsammen 18 fjell i fjellkjeden er over 2000 moh. Både Høye Tatra og Lave Tatra har mange sentra for nordisk og alpin skisport.

Høye Tatra

Høye Tatra (slovakisk Vysoké Tatry og polsk Tatry Wysokie ) ligger på grensen mellom Slovakia og Polen .

Fjellene når med Gerlachovský štit (Gerlachovka) opp i 2655 moh. Fjellkjeden er bygd opp av granitt og har spisse tinder, de høyeste når over snøgrensen. Skogen når opp til 1600 moh, bosetningen til 1350 moh.

Med sin vakre natur, mange fjellvann og sitt rike dyreliv tiltrekker området seg mange turister. Dyrelivet inkluderer gemser, murmeldyr, bjørn, ulv, gaupe og flere. Både skogene og dyrelivet led betydelige skader i storm høsten 2004.

Lave Tatra

Lave Tatra (slovakisk Nizké Tatry) ligger sør for elven Váhs øvre løp. Høyeste topp er Dumbier, som er 2045 meter over havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg