Svinøy fyr

Svinøy fyrstasjon ligger meget værhardt til utenfor Stad.
Svinøy fyr
Av .
Svinøy fyrstasjon.

Artikkelstart

Svinøy fyr er en fyrstasjon på Svinøya nord for Stadlandet i Herøy kommune, Møre og Romsdal. Den ble opprettet i 1905 som kystfyr, automatisert i 1988 og avbemannet i 2005.

  • Tårnets høyde: 10,8 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 46,2 meter
  • Lysvidde: 18,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl (2) W 30s

Svinøy fyr ligger på en av norskekystens vanskeligst tilgjengelige og mest værharde plasser. Det er 18 meter fra sjøen og opp til øverste kaikant, og naustet er i armert betong.

Navnet

Svinøy fyr har navn etter øya den ligger på. Dette navnet ble ofte brukt om øyer som var farlige for skipsfarten. Forklaringen er imidlertid omstridt. På 1700-tallet og tidligere ble øya kalt Landego, og det navnet hentyder til det motsatte.

Historikk

Den vanskelige beliggenheten er grunnen til at det ikke ble bygget fyr på Svinøya før i 1905. Stasjonen bestod at et lavt fyrtårn og en fyrvokterbolig med tre leiligheter for fyrvokter og assistenter med familier. I 1938 ble det installert diafon-tåkesignal, og dermed måtte bemanningen økes og ny fyrvokterbolig måtte bygges. De tøffe værforholdene preget nok livet på fyret og historien forteller da også at folk vanligvis ikke ble så mange årene på dette fyret.

Svinøy radiofyr ble opprettet i 1946, med kjenningssignalet SY og en rekkevidde på 100/70 nautiske mil (dag/natt). Radiofyret er nedlagt, men har siden 1993 sendt DGPS-signaler. I 1952 ble Svinøy gjort om til tørnstasjon. Fra 1970 begynte Kystverket å fly fyrbetjeningen med helikopter ved vaktskiftene. Vinden kan være helt ekstrem på dette fyret. Det fortelles om vindhastigheter på 120 knop, og at kjempebølger har vasket over hele øya. Etter avbemanningen har firmaet 62 grader nord i Ålesund begynt å arrangere gruppeturer med helikopter til fyret noen få ganger i året

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.
  • Heide, Eldar (2019). Namn og nemne. Årgang 36, side 47. Norsk namnelag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg