Suzanne Collins av Charles Pryor. Gjengitt med tillatelse

Suzanne Collins er en barne- og ungdomsbokforfatter fra USA. Hun er best kjent for suksesstrilogien The Hunger Games (2008–2010, norsk Dødslekene) om Katniss Everdeen som må kjempe for å overleve et direktesendt draps-tv-show, iscenesatt av det totalitære regimet i framtidssamfunnet Panem. Bøkene er filmet som The Hunger Games i fire filmer (2012–2015).

Collins' far er offiser, og dette preget oppveksten hennes med flere flyttinger. De bodde stort sett i USAs øststater, men også noen år i Brussel.

I den selvbiografiske bildeboka The Year of the jungle (2013, norsk Jungelåret, 2013) forteller hun om det året da hun var seks år gammel og faren var bortreist og utenlands for å delta i Vietnamkrigen.

Etter at hun hadde studert drama og skrivekunst ved universiteter i Indiana og New York, begynte hun i 1991 å arbeide for tv-kanalen Nickelodeon.

De fem bøkene i Underland-krøniken (The Underland Chronicles, 2003–2007) forteller om hvordan Gregor (11) og lillesøstera Boots (2) havner i Underlandet, hvor han får rollen som «den utvalgte krigeren».

Bøkene er slik sett tradisjonell fantasy av portalfantasy-typen, hvor et barn fra vår verden har en viktig rolle i en magisk parallell-verden. Bøkene utmerker seg ved at Underlandet – som ligger under New York, bebos av mange utypiske fantasyskapninger: enorme edderkopper, flaggermus, kakerlakker og rotter.

De fem bøkene er:

  1. Gregor the Overlander (2003, norsk Gregor i Underlandet 2013)
  2. Gregor and the Prophecy of Bane (2004, norsk Gregor og Baneprofetien 2013)
  3. Gregor and the Curse of the Warmbloods (2005, Gregor og blodets forbannelse 2014)
  4. Gregor and the Marks of Secret (2006, norsk Gregor og de hemmelige tegnene 2014)
  5. Gregor and the Code of Claw (2007, Gregor og krigerens død 2015)

Rammen i bokserien er et framtidssamfunn, hvor Nord-Amerika består av den totalitære staten Panem, med et maktsentrum kalt Capitol og 12 undertrykte provinser. For å straffe tidligere ulydighet må to representanter fra hver provins delta i de årlige «Dødslekene», hvor de må kjempe mot hverandre til bare vinneren står levende igjen. Drapsshowet blir en årlig ydmykelse, som forsterkes ved at det hele sendes på tv over hele landet, med plikt til å følge med.

Plottet er tidligere brukt i den japanske ungdomsromanen Battle Royale (1999): staten tvinger ungdom til å drepe hverandre. Men der den japanske forfatteren Koshuni Takami kan mistenkes for å skrive en voldsorgie, er Collins mer moralsk; hovedpersonen Katniss viser fortvilelse hver gang hun er skyld i noens død.

Fjernsynsoverføringen gir historien en ekstra dimensjon, som man gjerne kan diskutere om øker eller svekker historiens moralske perspektiv. Katniss skal både drepe motstanderne sine og også beholde seernes sympati. En slik kamp om opinionen er et vanlig tema i amerikanske ungdomsbøker og -filmer. Samtidig er det en besk kommentar til mediesamfunnet. Forfatteren har sagt at ideen til bøkene oppsto under kanalsurfing på tv: vekslingen mellom realitykonkurranser og faktiske krigsreportasjer.

Historien begynner med Katniss' private dilemma, men utvikles i løpet av trilogien til en full revolusjon. I første bind lykkes Katniss og Peeta fra distrikt 12 med å overvinne systemets krav om én overlevende, og overlever sammen. Det andre bindet, Opp i flammer, skilder en ny runde med dødsleker; en hevn ettet at de to seirende har utfordret makthaverne. Det tredje bindet, Fugl Føniks, skildrer den store revolusjonen og imperiets sammenbrudd, sett fra Katniss’ synsvinkel.

Med Dødslekene har Collins skapt et univers som både er actionunderholdning på liv og død, et spark til fjernsynets effekt på tv-seerne, en politisk fortelling om despotier og revolusjon, og et bidrag til en sterk og aktivt handlende kvinnerolle.

  1. The Hunger Games (2008, norsk Dødslekene 2008)
  2. Catching Fire (2009, norsk Opp i flammer 2009)
  3. Mockingjay (2010, norsk Fugl Føniks 2010)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.