The Hunger Games

I midten er Elizabeth Banks som Effie Trinket, Josh Hutcherson som Peeta Mellark til venstre og Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen til høyre i The Hunger Games: Catching Fire (2013).

Artikkelstart

The Hunger Games er en amerikansk serie på fire filmer (2012–2015), basert på den amerikanske forfatteren Suzanne Collins' romantrilogi med samme navn (norsk tittel: Dødslekene, 2008–2010). Filmene, i likhet med bøkene, er lagt til det dystopiske fremtidssamfunnet Panem, som består av hovedstaden Capitol og tolv fattige distrikter.

Handling

Som bakteppe for historien om Panem ligger en tidligere utspilt borgerkrig som har ødelagt store deler av Nord-Amerika. I filmene følger vi Katniss Everdeen (portrettert av Jennifer Lawrence), som i den første filmen blir representant for sitt fattige Distrikt 12 i de årlige dødslekene. I dødslekene kjemper to representanter fra hvert distrikt i en brutal TV-sendt kamp om å være den eneste overlevende, og Katniss melder seg som frivillig for å skjerme sin lillesøster Primrose fra deltakelse.

Lekene, som er orkestrert av diktatoren Snow, er en sentral taktisk del av hovedstadens herredømme og en årlig påminnelse til distriktene om konsekvensene ved et eventuelt opprør. Med Katniss' deltakelse i dødslekene starter imidlertid en rekke uforutsette og dramatisk hendelser som vil prege handlingen i resten av serien.

Medvirkende

Sentrale skuespillere er Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Lenny Kravitz, Philip Seymour Hoffman og Julianne Moore.

Filmene hadde premiere i tidsrommet 2012 til 2015. Gary Ross regisserte den første filmen, The Hunger Games (2012), mens Francis Lawrence hadde regien på The Hunger Games: Catching Fire (2013), The Hunger Games Mockingjay – Part 1 (2014) og The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (2015).

Mottakelse

Handlingen retter seg i stor grad mot unge voksne og har fått mye ros for å være kompromissløs og for å ha tatt sitt publikum på alvor. Således er filmene mer voldelige og voldsomme enn tidligere ungdomsfilmer i samme sjanger. Serien er en av tidenes største kommersielle filmsuksesser og spilte inn i underkant av tre milliarder dollar i kinoinntekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg