Sunzi

Faktaboks

Sunzi

Sun Zi, Sun Tzu, Sun Wu

uttale:
sundʒə –
400-tallet fvt.

Sunzi (også romanisert som Sun-tzû eller Sun Tzu) var en kinesisk general og militærstrateg under Wu-staten, som levde rundt 500–400 år fvt. Gjennom verket Kunsten å krige ('Sunzi bingfa') blir han sett på som grunnleggeren av militærteori som vitenskap, og leses fremdeles innenfor en rekke fagfelt. Det er likevel usikkert om Sunzi er opphavsmannen til dette verket.

Kunsten å krige

Sunzi bingfa (eller ping-fa) er uansett et kinesisk verk om krigskunst, antagelig satt sammen på 400-tallet fvt., ifølge tradisjonen av Sun Wu fra staten Qi. Verket beskriver strategi og metode ved krig og konflikter mellom stater, herunder diplomati, økonomi og militær etterretning. Hovedsynet er at krig bygger på lureri, og at det gjelder å vinne ved å utmanipulere motstanderen, og at alle midler er tillatt.

Verket er også blitt brukt som håndbok for sosial, politisk og økonomisk suksess, og i moderne tid har den nærmest nådd kultstatus innen management-litteraturen. Verket finnes i norsk utgave med tittelen Kunsten å krige oversatt av Harald Bøckman. På engelsk kalles verket The Art of War.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg