Sunnfjord

Dalsfjorden
Utsikt over Dalsfjorden i Sunnfjord.
Astruptunet
Astruptunet ligger i Jølster og er en del av Sunnfjord museum.

Sunnfjord er den sørligste delen av Fjordane i Vestland fylke og omfatter områdene rundt fjordene mellom Sognefjorden og Nordfjorden og innover. Området er større enn Sunnfjord kommune som ble opprettet i 2020. Tidligere Sogn og Fjordane fylke bestod av de tre delene Nordfjord , Sunnfjord og Sogn .

Faktaboks

Etymologi
sunn, ‘sør’, brukt om en fjord som ligger mot sør

Sunnfjord er også et prosti og et tingrettsdistrikt i Vestland fylke. Prostiet ligger i Bjørgvin bispedømme og omfatter kommunene Askvoll, Fjaler, Sunnfjord og Flora.

Sunnfjord tingrettsdistrikt omfatter i tillegg Bremanger. Tingrettsdistriktet er på 4476 km2 og har 43 324 innbyggere (2016), som utgjør 39,5 prosent av fylkets folkemengde. Sunnfjords andel av fylkets folkemengde har økt siden krigen; andelen utgjorde 31,9 prosent i 1950.

Førde, Naustdal, Jølster og Gaular kommuner har blitt enige om å slå seg sammen til Sunnfjord kommune i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette ble godkjent i Stortinget juni 2017.

Bosetning

Det største tettstedet er Førde ved botnen av Førdefjorden (10 216 innbyggere 2015) og Florø på kysten (8864 innbyggere i 2015); særlig Førde har hatt sterk vekst de siste tiårene. Av Sunnfjords øvrige tettsteder med over tusen innbyggere (2015) finner vi Svelgen (1235), Naustdal (1181) og Dale (1095).

Natur

Utenfor fastlandet, i Ytre Sunnfjord, ligger en rekke øyer, størst er Bremangerlandet helt i nord. Dette havområdet har tallrike småøyer og skjær. Her ligger Stabben fyr, Kinnesund fyr, Ytterøyane fyr og mange flere som alle er erstattet av automatiske fyrlykter.

Sunnfjord er oppspaltet av en rekke vest–østgående trange, til dels krokete fjorder som er klart kortere enn i Sogn i sør og Nordfjord i nord. De viktigste er fra nord:

  • Gulen med tre armer, Nordgulen, Midtgulen og Sørgulen
  • Botnafjorden/Norddalsfjorden
  • Solheimsfjorden som leder inn til Eikefjorden
  • Høydalsfjorden
  • Førdefjorden
  • Stongfjorden
  • Vilnesfjorden/Dalsfjorden

De fleste av fjordene avløses av vest–østgående daler innenfor, mange av dem med store vann.

I øst når Sunnfjord til Jostedalsbreen. Både her og på Myklebustbreen lenger vest når fjellene over 1800 meter over havet.

Navn

Første ledd av sunn, 'sør', brukt om en fjord som ligger mot sør, her i forhold til Nordfjord.

Kart

Sunnfjord
Sunnfjord
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg