Bolivias geografi

Yungasveien forbinder hovedstaden La Paz med Amazonasregnskogen i den bolivianske Yungas-regionen. Veistrekningen, som tidligere var beryktet som verdens farligste, er i dag forbeholdt syklister.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bolivia kan deles inn i to naturgeografiske hovedregioner: høylandet med Andesfjellene, som utgjør de vestlige 2/5 av landet, og lavlandet Oriente, som strekker seg østover fra foten av Andesfjellene og dekker 3/5 av landets areal.

Andesfjellenes hovedkjeder av granitter og vulkanske bergarter går i retning nord–sør. Den vestlige, Cordillera Occidental, skiller Bolivia fra Chile og har gjennomgående høyde på 4000–6000 meter over havet. Her ligger landets høyeste fjell, Nevado Sajama, 6542 meter over havet. Øst for denne ligger Cordillera Real med flere topper over 6000 meter over havet. Høyeste topp er Illimani ved La Paz, 6438 meter over havet. Mellom de to kjedene ligger høysletta Altiplano omtrent 4000 meter over havet, oppdelt i en rekke bekkener som til sammen dekker om lag ti prosent av landets areal.

I nordenden, på grensen mot Peru, ligger Titicacasjøen, 3812 meter over havet. Sjøen har avløp gjennom Desaguadero, som renner ut i den grunne Poopósjøen. Lenger sør blir Altiplano tørr og gold, med store saltsletter og saltsjøen Uyuni. Øst for Cordillera Oriental fortsetter Andesfjellene i ytterligere 300 kilometer med høyder som varierer mellom 1800 og 3000 meter over havet. I nord faller den østlige Cordillera brattere ned mot lavlandet, med dype, trange daler og slukter i en økoregion som kalles Yungas.

Det østlige lavlandet deles av Chiquitoshøylandet i en stor nordlig del og et betydelig mindre område i sør og sørøst. Chiquitoshøylandet er en fortsettelse av det brasilianske høylandet og når enkelte steder 1200 meter over havet. Det nordlige lavlandet, som i nordøst strekker seg inn i Amazonasbekkenet, dreneres av elvene Madre de Dios, Beni, Mamoré og Guaporé. Det sørøstlige lavland – Chaco – er et flatt område med tallrike grunne sjøer og sumper.

Klima

Bolivia ligger i den tropiske klimasone, men temperaturene modifiseres i stor grad av de betydelige høydene. La Paz, som ligger 3600 meter over havet, har således middelverdier for juli og november på henholdsvis 8 °C og 11 °C. Cochabamba, som ligger i 2600 meters høyde, har middelverdier på 14 °C og 20 °C for samme måneder.

De daglige temperatursvingningene er svært store, og i høylandet kan frost forekomme hele året. Nedbøren øker fra vest mot øst i høylandet.

Årsnedbør i La Paz er 575 millimeter, hvorav mesteparten faller i perioden desember–mars. Det østlige lavlandet har et fuktig tropisk klima. Mot nord varer regntiden fra oktober til mars, med årsnedbør på 1500–2300 millimeter. I de sørlige deler av lavlandet øker tørketidens lengde betydelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg