Bolivia kan deles inn i to naturgeografiske hovedregioner: høylandet med Andesfjellene, som utgjør de vestlige 2/5 av Bolivia; lavlandet Oriente, som strekker seg østover fra foten av Andesfjellene, og som dekker 3/5 av landets areal.

Andesfjellenes hovedkjeder av granitter og vulkanske bergarter går i retning nord–sør. Den vestlige, Cordillera Occidental, skiller Bolivia fra Chile og har gjennomgående en høyde på 4000–6000 moh. Her ligger landets høyeste fjell, Nevado Sajama, 6542 moh. Øst for denne ligger Cordillera Real med flere topper over 6000 moh., høyeste topp er Illimani ved La Paz, 6438 moh. Mellom de to kjedene ligger høysletta Altiplano, ca. 4000 moh., oppdelt i en rekke bekkener som til sammen dekker ca. 10 % av landets areal. I nordenden, på grensen mot Peru, ligger Titicacasjøen, 3812 moh. Sjøen har avløp gjennom Desaguadero, som renner ut i den grunne Poopósjøen. Lenger sør blir Altiplano tørr og gold, med store saltsletter og saltsjøen Uyuni. Øst for Cordillera Oriental fortsetter Andesfjellene i ytterligere 300 km med høyder som varierer mellom 1800 og 3000 moh. I nord faller den østlige Cordillera brattere ned mot lavlandet, med dype, trange daler og slukter som kalles Yungas.

Det østlige lavlandet deles av Chiquitoshøylandet i en stor nordlig del og et betydelig mindre område i sør og sørøst. Chiquitoshøylandet er en fortsettelse av Det brasilianske høyland og når enkelte steder 1200 moh. Det nordlige lavland, som i nordøst strekker seg inn i Amazonasbekkenet, dreneres av elvene Rio Madre de Dios, Rio Beni, Rio Mamoré og Rio Guaporé. Det sørøstlige lavland eller Chaco er et flatt område med tallrike grunne sjøer og sumper.

Bolivia ligger i den tropiske klimasone, men temperaturene modifiseres i stor grad av de betydelige høydene. La Paz, som ligger 3600 moh., har således middelverdier for juli og november på henholdsvis 8 °C og 11 °C. Cochabamba, som ligger i 2600 meters høyde, har middelverdier på 14 °C og 20 °C for de samme måneder. De daglige temperatursvingningene er svært store, og i høylandet kan frost forekomme hele året. Nedbøren øker fra vest mot øst i høylandet. Årsnedbør i La Paz er 575 mm, hvorav mesteparten faller i perioden desember–mars. Det østlige lavlandet har et fuktig tropisk klima. Mot nord varer regntiden fra oktober til mars, med årsnedbør på 1500–2300 mm. I de sørlige deler av lavlandet øker tørketidens lengde betydelig.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.