Stockholms slott

Stockholms slott, den svenske konges offisielle residens, på nordøstskråningen av Stadsholmen (Gamla Stan) ved Norrström (Mälarens hovedutløp til Østersjøen). Slottet er et firefløyet barokkanlegg i tre etasjer omkring en kvadratisk borggård. I øst flankerer to lavere fløyer parkanlegget Logården, og i vest avsluttes anlegget av to buede fløyer rundt en ytre borggård.

Bygningshistorie

Stockholms slott.
av . CC BY SA 3.0

Slottet er bygd på den samme tomten som i mer enn 700 år har vært kongenes faste tilholdssted i Stockholm. Birger Jarls borganlegg fra 1200-tallet, som blant annet omfattet et rundt tårn – Tre kronor (etter utsmykningen på tårnspiret) – ble ombygd og utvidet under kongene Gustav Vasa og Johan 3 på 1500-tallet til å fremstå som et praktfullt renessanseslott. Karl 11 lot i årene 1692–1696 arkitekten Nicodemus Tessin d.y. oppføre en ny nordfløy på murene etter den gamle forborgen, men allerede i 1697 ble det meste av slottet ødelagt av brann. Tessin fikk i oppdrag å bygge det nye slottet, som etter en byggepause 1709–27 var klart til innflytting i 1754; arbeidet ble etter Tessins død i 1728 videreført av Carl Hårleman. Interiørene ble etter Tessins og Hårlemans tid utført av blant andre J.E. Rehn og C.F. Adelcrantz, i franskinspirert rokokko og gustaviansk stil. I 1830-årene fikk slottet en ny paradeoppkjørsel i nordvest, Lejonbacken, og i 1844 stod en ny festsal, Vita havet, ferdig. Slottet ble gjennomgripende restaurert 1898–1902 og igjen i 1990-årene. Et omfattende program for renovering av fasadene ble påbegynt i 2011 og er beregnet å pågå i flere tiår.

Interiører

Stockholms slott er ett av Europas største, med mer enn 600 rom. I vestfløyen, som var kongens fløy (dette markeres bl.a. ved fasadeutsmykningen med krigerske og mannlige attributter), finnes bl.a. saler for de ulike svenske ridderordener. Sørfløyens annen etasje opptas i sin helhet av slottskirken, med utsmykning i barokk og rokokko, og Rikssalen, hvor kongen i tidligere tider forestod den høytidelige åpningen av Riksdagen. I kjelleretasjen i sørfløyen finnes Skattkammaren, hvor bl.a. riksregaliene og andre kunstskatter er stilt ut, og Livrustkammaren, Sveriges eldste offentlige museum, grunnlagt av Gustav 2 Adolf i 1628. Østfløyen var tidligere dronningens fløy. Nordfløyen inneholder, foruten de kongelige representasjonsleiligheter, i annen etasje Bernadottegalleriet, som inneholder portretter av kongeslektens medlemmer, og i øverste etasje Karl 11s galleri, som er utsmykket etter forbilde av speilsalen i Versailles, og festsalen Vita havet. I sokkeletasjen under nordfløyen ligger Museum Tre Kronor, som er innredet i kjellere fra det nedbrente 1500-tallsslottet. Den nordre sidefløyen ved Logården rommer bl.a. Bernadottebiblioteket, som er kongehusets private boksamling, med ca. 100 000 bind, og Gustav IIIs Antikmuseum. Deler av slottet er åpent for publikum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg