Stockholms slott
Slottet sett fra nord
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Stockholms slott
Slottet (innerst) og den ytre borggården, sett fra vest
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Stockholms slott er den svenske kongens offisielle residens, og ligger i Stockholm, på nordøstskråningen av Stadsholmen i Gamla Stan, ved Norrström (Mälarens hovedutløp til Østersjøen).

Slottet er et firefløyet barokkanlegg i tre etasjer omkring en kvadratisk borggård. I øst flankerer to lavere fløyer parkanlegget Logården, og i vest avsluttes anlegget av to buede fløyer rundt en ytre borggård.

Deler av slottet er åpent for publikum.

Bygningshistorie

Slottet fra øst
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Slottet er bygd på den samme tomten som i mer enn 700 år har vært kongenes faste tilholdssted i Stockholm. Birger Jarls borganlegg fra 1200-tallet, som blant annet omfattet et rundt tårn – Tre kronor (etter utsmykningen på tårnspiret) – ble ombygd og utvidet under kongene Gustav Vasa og Johan 3. på 1500-tallet til å fremstå som et praktfullt renessanseslott.

Karl 11. lot i årene 1692–1696 arkitekten Nicodemus Tessin den yngre oppføre en ny nordfløy på murene etter den gamle forborgen, men allerede i 1697 ble det meste av slottet ødelagt av brann. Tessin fikk i oppdrag å bygge det nye slottet, som etter en byggepause i 1709–1727 var klart til innflytting i 1754. Arbeidet ble etter Tessins død i 1728 videreført av Carl Hårleman.

Interiørene ble etter Tessins og Hårlemans tid utført av blant andre Jean Eric Rehn og Carl Fredrik Adelcrantz, i franskinspirert rokokko og gustaviansk stil. I 1830-årene fikk slottet en ny paradeoppkjørsel i nordvest, Lejonbacken, og i 1844 stod en ny festsal, Vita havet, ferdig.

Slottet ble gjennomgripende restaurert 1898–1902 og igjen i 1990-årene. Et omfattende program for renovering av fasadene ble påbegynt i 2011 og er beregnet å pågå i flere tiår.

Interiører

Takmaleri i Stockholms slott malt Julius Kronberg
Utført i 1890–1894
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Stockholms slott er ett av Europas største, med mer enn 600 rom. I vestfløyen, som var kongens fløy (dette markeres blant annet ved fasadeutsmykningen med krigerske og mannlige attributter), finnes blant annet saler for de ulike svenske ridderordener. Sørfløyens annen etasje opptas i sin helhet av slottskirken, med utsmykning i barokk og rokokko, og Rikssalen, hvor kongen i tidligere tider forestod den høytidelige åpningen av Riksdagen.

I kjelleretasjen i sørfløyen finnes Skattkammaren, hvor blant annet riksregaliene og andre kunstskatter er stilt ut, og Livrustkammaren, Sveriges eldste offentlige museum, grunnlagt av Gustav 2. Adolf i 1628. Østfløyen var tidligere dronningens fløy. Nordfløyen inneholder, foruten de kongelige representasjonsleiligheter, i annen etasje Bernadottegalleriet, som inneholder portretter av kongeslektens medlemmer, og i øverste etasje Karl 11.s galleri, som er utsmykket etter forbilde av speilsalen i Versailles, og festsalen Vita havet.

I sokkeletasjen under nordfløyen ligger Museum Tre Kronor, som er innredet i kjellere fra det nedbrente 1500-tallsslottet. Den nordre sidefløyen ved Logården rommer blant annet Bernadottebiblioteket, som er kongehusets private boksamling, med om lag 100 000 bind, og Gustav 3.s Antikmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg