Stockholm lufthavn, Arlanda

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Stockholm lufthavn, Arlanda, er en sivil, internasjonal hovedflyplass for Sverige. Lokalisert ved byen Sigtuna, ca. 37 kilometer nord for Stockholm. Flyplassen ble offisielt åpnet i 1962, og er Nordens tredje største lufthavn.

Faktaboks

Uttale
ˈarlanda

Historie

Den svenske Riksdagen vedtok i 1946 bygging av en ny storflyplass nord for Stockholm, ved Halmsjön. På den tiden foregikk all trafikk via Bromma lufthavn.

Byggingen av flyplassen ved Halmsjön/Sigtuna ble påbegynt i 1952, men på grunn av dårlig økonomi ble det kun bygget en enkel betongrullebane – med varierende kvalitet i dekket.

26. november 1954 tok det første flyet av fra Bromma mot den nye flyplassen. Piloten Georg Lindow uttalte etterpå til media «Ingen andre steder i verden har jeg sett en nybygd rullebane som ble designet så dumt som Halmsjön flyplass». Rullebanen ble etter dette kjent som «The Hump Runway». Som følge av dette blir flyplassen lite brukt.

Ny rullebane åpnes i 1959, og med den åpnes mulighetene til nye ruter og destinasjoner. 23.juni 1960 setter SAS den første Douglas DC-8 i trafikk mellom Arlanda og New York.

Den gamle, ujevne rullebanen ble tatt ut av bruk, og etter bygging av rullebane nummer to, endte den opp som taxiholdeplass.

Navnekonkurranse

I 1958 fikk flyplassen sitt nåværende navn. Gjennom en navnekonkurranse i et magasin kom flere forslag inn, men de fleste mener at siden den ligger i soknet Husby-Ärlinghundra, lokalt kjent som Arland, så burde navnet være Arlanda. Stockholm-Arlanda flygplats ble det offisielle navnet etter godkjenning av Riksdagen.

Åpning av regulær trafikk

Den 1. april 1962 ble Stockholm-Arlanda flyplass offisielt åpnet av kong Gustav VI Adolf, og de internasjonale flyrutene ble flyttet fra Bromma til Arlanda.

Flyplassen vokste raskt, men de svenske luftfartsmyndighetene bygde ut Arlanda i samme takt. I 2001 åpnet et nytt kontrolltårnet med en høyde på 83 meter, og i 2003 sto rullebane nummer tre klar. Terminalene har blitt utvidet etter hvert som stadig flere reisende har reist over flyplassen. I 2019 passerte ca. 25,6 millioner reisende gjennom Arlanda.

Til og fra Arlanda

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I tillegg til at man kan ta flybuss, så er togterminal plassert ved Terminal 5. Flytoget Arlanda Express frakter passasjerene direkte til Stockholm på 20 minutter.

Nøkkeldata

  • ICAO: ESSA
  • IATA: ARN
  • Betjening: ATC
  • Lengste rullebane 01/19-L&R (TODA): 3301/3301 meter

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg