Faktaboks

Sigtuna
Etymologi

av sík 'våtmark, dam' og tun 'inngjerdet område'

Uttale

s'igtuna

Sigtuna
Gate i Sigtuna.

Sigtuna er en by og en kommune i Uppland i Sverige, ved Sigtunafjärden (en arm av Mälaren), nordvest for Stockholm. Arlanda flyplass ligger i kommunen.

Byen

Sankt Olofs kyrkoruin
Sigtunas mange kirkeruiner bærer bud om byens betydning i middelalderen.

Sigtuna tettsted har 9700 innbyggere (2020). Sigtuna er en av Sveriges eldste byer. Byen har en godt bevart eldre trehusbebyggelse, smale gater og gamle kirkeruiner.

Historie

Sigtuna ble anlagt cirka 970 og ble snart en viktig handelsby. Her ble de første myntene i Sverige preget. I perioden cirka 1060–1130 var byen sete for den første bispestolen. I 1187 ble Sigtuna herjet av baltiske vikinger og lå snart under i konkurransen med andre byer. Et dominikanerkloster (opprettet i 1237) med tilknyttet skole brakte byen en ny blomstring, som tok slutt ved reformasjonen. Siden 1917 har Sigtuna fått ny betydning som skoleby.

Kommunen

Sigtuna kommune inngår i byregionen Storstockholm. Den har et areal på 328 kvadratkilometer og 51 300 innbyggere (2022). Kommunesenteret Märsta ligger 8 kilometer øst for Sigtuna og har 29 800 innbyggere (2020). Kommunen ligger midt mellom Stockholm og Uppsala, ved en arm av Mälaren. Landskapet er lett kupert, skiftende mellom skog og dyrkede områder. Innsjøen Fysingen sør i kommunen har et rikt fugleliv; en del av sjøen og strendene er vernet som naturreservat.

Næringslivet preges sterkt av Arlanda flyplass, som ligger innenfor kommunen. For øvrig er pendling til Stockholm utbredt. Sør i kommunen, ved E4 og jernbanen mellom Stockholm og Uppsala, ligger tettstedet Rosersberg. Stedet har navn etter det nærliggende Rosersberg slott og gods. Et annet kjent slott ved Mälaren er Steninge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg