Sigtuna

Sigtuna er en by og kommune i Uppland i Sverige, ved Sigtunafjärden (en arm av Mälaren), nordvest for Stockholm.

Faktaboks

Uttale

s'igtuna

Byen

Sigtuna tettsted har 9074 innbyggere (2016). Sigtuna er en av Sveriges eldste byer. Byen har en godt bevart eldre trehusbebyggelse, smale gater og gamle kirkeruiner.

Historie

Sigtuna ble anlagt ca. 970 og ble snart en viktig handelsby. Her ble de første myntene i Sverige preget, og her var ca. 1060–1130 den første bispestol. I 1187 ble Sigtuna herjet av baltiske vikinger og lå snart under i konkurransen med andre byer. Et dominikanerkloster (opprettet i 1237) med tilknyttet skole brakte byen en ny blomstring, som tok slutt ved reformasjonen. Siden 1917 har Sigtuna fått ny betydning som skoleby; se også Sigtunastiftelsen.

Kommunen

Sigtuna kommune inngår i byregionen Storstockholm. Den har et areal på 328 km2 og 46 274 innbyggere (2017). Kommunesenter er Märsta (27 034 innbyggere, 2016), 8 km øst for Sigtuna. Kommunen ligger midt mellom Stockholm og Uppsala, ved en arm av Mälaren. Landskapet er lett kupert, skiftende mellom skog og dyrkede områder. Innsjøen Fysingen sør i kommunen har et rikt fugleliv; en del av sjøen og strendene er vernet som naturreservat.

Næringslivet preges sterkt av Arlanda flyplass, som ligger innenfor kommunen. For øvrig er pendling til Stockholm utbredt. Sør i kommunen, ved E4 og jernbanen mellom Stockholm og Uppsala, ligger tettstedet Rosersberg (1840 innbyggere). Stedet har navn etter det nærliggende Rosersberg slott og gods. Et annet kjent slott ved Mälaren er Steninge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg