Hodeskalle av et dyr med åpen munn og store åpninger til nesebor og øyne. fra bakhodet fortsetter en ryggrad med beinplater som stikker opp. Foto
Hode av Stegosaurus fra en utstilling i Paris.
Av /Wikimedia Commons.
Skjelett av Stegosaurus
Avstøpning av et komplett skjelett av Stegosaurus stenops. Fra Senckenberg-Museet i Frankfurt, Tyskland.

Stegosaurus var en planteetende dinosaur som levde i sen juratid for 155–145 millioner år siden, i USA, Portugal og muligens i Kina.

Faktaboks

Uttale
stegosˈaurus
Etymologi

av gresk ‘dekket, tak-’ og ‘firfisle’

Også kjent som
Tidligere norsk navn kamøgle

Beskrivelse

Stegosaurus ble opptil ni meter lang og veide mellom 1500 og 3000 kilo. Den gikk på fire bein, hadde usedvanlig lite, spisst hode med nebbaktig munn og kjever med små tenner.

Langs ryggen var den utstyrt med en dobbel, usymmetrisk rad med store, diamantformede benplater. Disse har merker etter et rikt forgrenet blodårenett og kan derfor muligens ha bidratt til regulering av kroppstemperaturen eller til signalisering. På den kraftige halen hadde Stegosaurus fire store benpigger til forsvar. Hoftepartiet var kraftig og høyt, mens forlemmene var ganske korte og robuste.

Utbredelse

Stegosaurus levde i sein juratid, og på steder i USA er den funnet sammen med fossiler av Apatosaurus, Diplodocus, Camptosaurus, Allosaurus, Ceratosaurus, Torvosaurus, Ornitholestes og Tanycolagreus.

Systematikk

Stegosaurus er en slekt i Ornithischia. Tre arter er anerkjent: Stegosaurus stenops, Stegosaurus ungulatus og Stegosaurus sulcatus.

Forskning

Det er funnet over 80 individer av Stegosaurus, og den er en av få dinosaurer der ett av de fossile individene er et komplett og artikulert eksemplar. Det gjør at den har blitt mye brukt til forskning på kroppsbygging hos dinosaurer, utregninger om totalvekt og plassering av muskler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg