Allosaurus

Rekonstruksjon av en voksen Allosaurus fragilis Marsh, 1877.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Allosaurus var en slekt med store, kjøttetende dinosaurer. De var antakelig de vanligste kjøtteterne i den sene juraperioden. Tusenvis av fossile knokler er funnet av tallrike individer; fra unger på 1 meters lengde til kjemper på 12 meter.

Faktaboks

Uttale
àllo'saurus
Etymologi
gresk allo, ‘annerledes’ og sauros, ‘øgle’

Beskrivelse

Rekonstruert skjellett av rovdinosauren Allosaurus fragilis utstilt ved Museu de Ciències Naturals de València (Spania). Originalen er antagelig fra USA.

Allosaurus var tobeint med store, kraftige bakben, relativt små forben med kraftige 25 cm lange klør, og lang hale. De kunne bli opptil 10 meter lange og veie opptil 4 tonn (dog finnes det et eksemplar på 12, 7 meter beskrevet som Epanterias amplexus, men som kan tilhøre Allosaurus). De hadde store hoder med små hornliknende utvekster over øynene og omtrent 70 lange, skarpe tenner i kjevene.

Utbredelse

Slekten var særlig vanlig i sen jura i Nord-Amerika (Morrison Formation), hvor fire av de fem kjente artene er funnet; typearten Allosaurus fragilis Marsh, 1877; Allosaurus amplus Marsh, 1879; Allosaurus lucasi Dalman, 2014 og den ennå ikke formelt beskrevne "Allosaurus jimmadseni" Chure, 2000. Et eksemplar av Allosaurus fragilis ble funnet i Portugal (Pérez-Moreno et al. 1999), hvor også den siste arten Allosaurus europaeus Mateus et al , 2006 er funnet.

Systematikk

Allosaurus hører til i dinosaurordenen Saurischia, underorden Theropoda.

Populærkultur

Allosaurus hadde en hovedrolle i flere av episodene av BBC-serien "Walking with Dinosaurs".

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg