Språk og litteratur i Det gamle Egypt

Språket i Det gamle Egypt kalles egyptisk eller gammelegyptisk. Det døde ut fra 700-tallet e.v.t., da det ble fortrengt av arabisk. Egyptisk er i slekt med språk i den afroasiatiske språkfamilien som i dag snakkes i Nord- og Øst-Afrika, bl.a. berber- og tchadspråk, og Midtøsten, bl.a. arabisk og hebraisk.

Les mer om Egyptisk

Egyptisk ble skrevet med billedskrift som kalles hieroglyfer. På monumentene ble bildene gjengitt i sin helhet, gjerne tegnet i flere farger og i stor detalj. Det er en vanlig oppfatning at hver hieroglyf representerte det bildet viste. Dette er bare delvis riktig. Noen tegn kunne ha en slik funksjon, men de aller fleste hieroglyfene var lydtegn, på samme måte som våre bokstaver. Nøkkelen til hieroglyfenes gåte var Rosetta-steinen, en steinstøtte med en trespråklig tekst som ble funnet under Napoleons ekspedisjon til Egypt i 1799. Franskmannen Jean-François Champollion publiserte løsningen i 1822.

På papyrus, datidens papir, brukte man en kursivert versjon av hieroglyfene som kalles hieratisk. Hieratisk var håndskrift skrevet med en sivpenn, og krevde en fast skriveretning. Mens hieroglyfene kan leses i alle retninger, er hieratiske dokumenter er alltid skrevet fra høyre mot venstre.

Les mer om Hieroglyfer

En rekke litterære tekster fra det gamle Egypt har blitt bevart. Materialet kan deles i flere genre, som visdomstekster, selvbiografier, legender, hymner og dikt.

Les mer om Litteratur i Det gamle Egypt

Koptisk utgjør den siste fasen i utviklingen av det egyptiske språket. Siden det ble brukt under hellenismen er det skrevet med greske bokstaver. Seks av bokstavene finnes ikke i det greske alfabetet, men  stammer fra det hieroglyfiske skriftspråket. Koptisk døde ut som talespråk på 700-tallet, men er fortsatt i bruk som liturgisk språk i den koptiske kirke.

Les mer om Koptisk

De eldste verker på koptisk er oversettelser av Bibelen, liturgier og salmer. Dessuten finnes prekener og livsskildringer av kjente fromme personer som f.eks. St. Antonius' liv, skrevet av St. Athanasius på 300-tallet.

Les mer om Koptisk litteratur

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.