Hieroglyfer

Hieratisk skrift fra Papyrus Ebers (øverst) med transkripsjon i hieroglyfer (nederst).

Oversettelsen av teksten er som følger: 1) En annen (resept) for magen når den er dårlig. 2) Karve, gåsefett, melk. 3) Kokes og drikkes. 4) En annen, for å hindre at en slange kommer ut av hulen. 5) En tørret fisk lagt over åpningen til hulen. 6) Så kommer den ikke ut.

Av /KF-arkiv ※.

Språket i Det gamle Egypt var egyptisk. Det ble skrevet med billedskrift som kalles hieroglyferpapyrus. En rekke litterære tekster fra Det gamle Egypt har blitt bevart.

Det gammelegyptiske språket

Språket i Det gamle Egypt kalles egyptisk eller gammelegyptisk. Det døde ut fra 700-tallet evt., da det ble fortrengt av arabisk. Egyptisk er i slekt med språk i den afroasiatiske språkfamilien som i dag snakkes i Nord- og Øst-Afrika, blant annet berber- og tsjadspråk, og Midtøsten, blant annet arabisk og hebraisk.

Skriftspråket: hieroglyfene

Egyptisk ble skrevet med billedskrift som kalles hieroglyfer. På monumentene ble bildene gjengitt i sin helhet, gjerne tegnet i flere farger og i stor detalj. Det er en vanlig oppfatning at hver hieroglyf representerte det bildet viste. Dette er bare delvis riktig. Noen tegn kunne ha en slik funksjon, men de aller fleste hieroglyfene var lydtegn, på samme måte som våre bokstaver. Nøkkelen til hieroglyfenes gåte var Rosettasteinen, en steinstøtte med en trespråklig tekst som ble funnet under Napoleons ekspedisjon til Egypt i 1799. Franskmannen Jean-François Champollion publiserte løsningen i 1822.

papyrus, datidens papir, brukte man en kursivert versjon av hieroglyfene som kalles hieratisk. Hieratisk var håndskrift skrevet med en sivpenn, og krevde en fast skriveretning. Mens hieroglyfene kan leses i alle retninger, er hieratiske dokumenter alltid skrevet fra høyre mot venstre.

Gammelegyptisk litteratur

En rekke litterære tekster fra det gamle Egypt har blitt bevart. Materialet kan deles i flere genre, som visdomstekster, selvbiografier, legender, hymner og dikt.

Koptisk

Koptisk utgjør den siste fasen i utviklingen av det egyptiske språket. Siden det ble brukt under hellenismen er det skrevet med greske bokstaver. Seks av bokstavene finnes ikke i det greske alfabetet, men stammer fra det hieroglyfiske skriftspråket. Koptisk døde ut som talespråk på 700-tallet, men er fortsatt i bruk som liturgisk språk i den koptiske kirke.

Koptisk litteratur

De eldste verker på koptisk er oversettelser av Bibelen, liturgier og salmer. Dessuten finnes prekener og livsskildringer av kjente fromme personer som f.eks. St. Antonius' liv, skrevet av St. Athanasius på 300-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg