Sperillen.
Sperillen.
Killingstrømmen.
Killingstrømmen.

Sperillen er en innsjø i Ringerike kommune, i Buskerud fylke. Den strekker seg 26 kilometer nord–sør gjennom Ådal. Innsjøen har et areal på 36,8 kvadratkilometer. Den er regulert og ligger 150–148 meter over havet, og største dyp er 108 meter.

Sperillen gjennomløpes av Begna (Valdresvassdraget). I nordvest har sjøen tilløp av Urula fra Hedalen, som har sideelva Aurdøla fra Vassfaret. Fra Sperillen renner Begna, som her også kalles Ådalselva, sørover til den møter Randselva i Hønefoss og danner Storelva som munner ut i Tyrifjorden (Drammensvassdraget).

Vest for sørenden av Sperillen ligger Vikerfjell. Langs østsiden av sjøen går E16 (SandvikaValdresFilefjellVossBergen).

I 1888 ble det bygget en dam ved Killingstrømmen sør i Sperillen for å regulere vannmengdene i Ådalselva slik at det skulle bli lettere å ferdes med dampbåt. Dammen forfalt etter noen år, men ble bygget på nytt fra 1903 – 1906. Da ble den også utstyrt med en sluse slik at dampbåtene skulle kunne ta seg videre over Sperillen. Slusa ble fjernet i 1963 og isteden ble det bygget en kraftverksdam. På dammen ble det bygget en heis for å frakte små båter over damkrona.

Fra 1868 trafikkerte DS «Bægna» Ådalselva fra Hen, over Sperillen og først videre til Nes i Ådal, men etter hvert helt opp til Sørum i Begnadalen. Da Sperillbanen ble bygget og satt i drift i 1926 ble Finnsand, rundt tre kilometer nord for Ådalselvas utløp. Sørligste anløpshavn for person- og godstrafikken med båt. D/S Bægna ble tatt ut av trafikk i 1929 og erstattet med en motorbåt, men i 1933 ble også denne innstilt. Sperillbanen ble nedlagt i 1957. Etter dette ble slusa bare brukt av tømmertrafikken med båt.

Navnet kommer av norrønt Sperðill, av spǫrðr, «hale», og sikter trolig til at vannet er langt og smalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg