Solomon Schechter

Faktaboks

Solomon Schechter
Uttale
eng. uttale ʃˈɛktə
Født
1847
Død
1915
Solomon Schechter (1915)
Av .

Artikkelstart

Solomon Schechter, jødisk rabbiner, født i Romania. Etter studier i Wien og Berlin kom han i 1882 til Storbritannia og var i 1892–1902 knyttet til universitetene i Cambridge og London som henholdsvis Talmud-lærer og professor i hebraisk.

Fra 1902 ledet han Jewish Theological Seminary (JTS) i New York, der han samlet fremtredende jødiske lærde og la grunnlaget for at denne institusjonen er blitt et av de viktigste jødiske utdanningssentrene innen konservativ jødedom. Schechter var tilhenger av den sionistiske idé og bidrog til å befeste den konservative jødedommens støtte til sionismen og senere til staten Israel.

I 1984 opprettet den konservative jødedommen sitt israelske lærested, Schechter-instituttet, i Jerusalem. Her utdannes både rabbinere av begge kjønn og andre som vil studere jødedom i en ikke-ortodoks ramme. Instituttet driver også kjønnsforskning og er opptatt av kvinners stilling innenfor jødedommen. Det drives også kulturelle aktiviteter, og det publiseres et stort antall bøker og artikler.

Solomon Schechter er også kjent for oppdagelsen og utgivelsen av Damaskusskriftet, som ble funnet i en gammel synagoge i Kairo.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg