Omslag. Skatten på Sjørøverøya
Denne omslagsillustrasjonen fanger opp flere av elementene i romanen: periode-antrekk, den skremmende enbente sjørøveren og det ambivalente forholdet mellom de to hovedpersonene; gutten Jim og piraten Lange John Silver.
Av /Damm forlag.

Skatten på sjørøverøya er en roman fra 1883 av den britiske forfatteren Robert Louis Stevenson. Den engelske originaltittelen er Treasure Island.

Faktaboks

Også kjent som

Treasure Island, Skattøya

Innhold

Historien foregår på midten av 1700-tallet. Etter et dramatisk forspill på vertshuset Admiral Benbow på den britiske vestkysten, reiser gutten Jim Hawkins og hans venner, godseier Trelawney og dr. Livesey, med skipet Hispaniola for å finne kaptein Flints skatt.

Deres skipsmannskap viser seg å bestå av tidligere pirater. Den tilsynelatende vennlige skipskokken Long John Silver leder etterhvert et mytteri og en åpen kamp om skatten. Silvers veksling mellom mytteri, gullbegjær og omsorg for Jim er et av bokas mest interessante trekk. På skattøya finner de også den etterlatte piraten Ben Gunn, som hjelper Jim og hans venner.

Bakgrunn

Stevenson var åpen om sine inspirasjonskilder til romanen. Han navngir R.M. Ballantyne, J.F. Cooper og W.H.G. Kingston som inspirasjonskilder i et forord i boka. Andre elementer kan også påvises som lån: papegøya fra Robinson Crusoe, Billy Bones' ankomst til vertshuset fra en bok av W. Irving, og bruken av skjelett fra Poe.

Boka er skrevet innenfor en sjanger og en periode som har blitt beskrevet som Victorian Quest Romance. Det britiske imperiet var på høyden under victoriatiden, og hele verden var de britiske skattejegernes lekegrind. Andre bøker fra perioden er Robert M. Ballatynes Koralløya (1857) og Gorillajakten (1861), og H. Rider Haggards Kong Salomos miner (1885).

Romanen ble først publisert som føljetong i magasinet The Young Folk's i 1881. Slik føljetongpublisering av romaner var vanlig på denne tiden.

Etterliv

Romanen var skoledannende på flere vis, og det ble skrevet en lang rekke romaner som skildret tilsvarende skattejakter i fremmede farvann. Blant dem kan nevnes Moonfleet (1898) av J. Meade Falkner.

Det er også skrevet flere bøker som viderefører, kommenterer eller nyanserer historien. Jo Tenfjord skrev Sally sjørøverdatter (1994) som tilførte historien et jenteperspektiv, mens Björn Larsson skrev Long John Silver – Den äventyrliga och sannfärdiga berättelsen om mitt liv (1995).

Boka ble først oversatt til norsk av Ingeborg von der Lippe Konow i 1900, som Sjørøverøen. Carl Hambro sto bak en forkortet utgave i 1939 og Klaus Hagerup sto for en mer fullstendig oversettelse, først utgitt av Den Norske Bokklubben i 1975.

Boka er filmatisert flere ganger. Victor Flemings film fra 1934, med Jackie Cooper som Jim Hawkins og Wallace Beery som Long John Silver, fikk selv klassikerstatus. Walt Disneys Treasure Island (1950) var startskuddet for selskapets spillefilmproduksjon. I 1990 regisserte Fraser C. Heston en film med Christian Bale som Jim Hawkins og Charlton Heston som Long John Silver. Det finnes også en Muppet-musikal fra 1996 og en Disneyfilm fra 2002 (Sjørøverplaneten).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg