Henry Rider Haggard

Faktaboks

Henry Rider Haggard
Sir
Uttale
hˈægəd
Født
1856
Død
1925
Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Henry Rider Haggard var en britisk forfatter. Han skrev spennende romaner delvis basert på egne opplevelser i Sør-Afrika, blant annet Kong Salomos miner (1885), Hun (She, 1887) og Allan Quatermain (1887, på norsk som Det ukjende Afrikalandet, 1960).

Allan Quatermain

Haggard var den første til å skildre Afrika som en arena for skattejakt og eventyrlige opplevelser. Boken utkom nesten samtidig med at Stevenson hadde introdusert de tropiske øyene som et lignende eventyrland i Skatten på sjørøverøya (1883). Haggards bøker må sees som utopier om et fjerntliggende eventyrland, mer enn som dokumentariske skildringer av Afrika.

Allan Quatermain er inspirert av storviltjegeren Frederick C. Selous (1851–1917), som levde det meste av sitt liv i Sør- og Øst-Afrika. Haggard skrev i alt 13 romaner og fem noveller om Allan Quatermain. Quatermain dør i den andre av bøkene, Allan Quatermain (1887). De senere bøkene skildrer heltens unge år.

Haggards andre gjennomgangsfigur er Ayesha, hovedpersonen i Hun (1887) og tre andre bøker. Ayesha er en mektig, sensuell og hvit kvinne som hersker over et skjult rike i det indre av Afrika. Haggards sans for utopier bekreftes i Ayesha, the return of She (1905) hvor de tre hovedpersonene fra She/Hun møtes igjen i et munkekloster i Tibet.

Bøkene har siden 1930-årene vært forelegg for flere filmatiseringer. Senest med Richard Chamberlain som Allan Quatermain i Kong Salomos miner (1985) og Allan Quatermain og jakten på den gyldne by (1987). Mange av bøkene er oversatt til norsk.

Biografi

Haggard var åttende av ti barn i en familie i den lavere jordbruksadelen. Han fikk ingen videre utdanning, men ble sendt til Sør-Afrika som ulønnet sekretær i koloniadministrasjonen. Han ble i 1877 høyesterettsfullmektig i den nye kolonien Transvaal, og drev de siste årene en strutsefarm. Han vendte hjem til England i 1882. Han ble i 1912 utnevnt til Knight Batchelor og i 1919 til Knight Commander of the British Empire.

Haggards selvbiografi, The Days of My Life, utkom i 1926.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • H. Rider Haggard. Hun. Med etterord av Leif Høghaug. Transit forlag, 2012.
  • H. Rider Haggard. Kong Salomos miner. Med etterord av Leif Høghaug. Transit forlag, 2007

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg