Sivert Donali, norsk billedhugger. Han var utdannet ved Kunstakademiene i Oslo og København. Han var knyttet til restaureringsarbeidene ved Nidarosdomen i 1957–64, og utførte flere helgenfigurer og skulpturalt utformede arkitekturdetaljer til kirken. Studier av gotisk skulptur på reiser i England og Frankrike har preget hans formspråk, som gjerne er naturalistisk med en viss stilisering av slanke former.

For svømmehallen i Trondheim har han utført vinnerutkastet Tre gratier, bronsegruppe med tre traner (1958–59) og Tre sjøløver i syenitt (1958–61). Han har også utført en rekke skulpturer i tre, samt bronsekrusifiks i Steinkjer kirke (1965) og Bergmannsmonumentet på Røros, i bronse (1963–65).

I naturalistiske portrettskulpturer har han gitt treffende karakteristikker av Inge Krokann, Oppdal (1965–69) og Johan Falkberget, Røros (1975–78). Han vant konkurransen om Kong Sverre-monumentet for Trondheim, utført i bronse (1969–77), og har laget relieffer til Blakstad Sykehus i Asker og Astoria Hotell i Oslo. Hans lekeskulptur i sement og polyester Sneglen (1969), er støpt og satt opp flere steder i Oslo-området. Han har utført to statuer av Alf Prøysen, en på Rudshøgda i Ringsaker (1989) og en på Mo i Nittedal (2001).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.