arveprins

Artikkelstart

Arveprins brukes vanligvis om den prinsen som er nærmest arveberettiget til tronen etter kronprinsen, altså nummer to i tronrekkefølgen. Tittelen er ikke i bruk i offisielle sammenhenger i Norge i dag.

Begrepet arveprins ble brukt i Danmark (og for så vidt også i Norge) under eneveldet (1660–1849 i Danmark, 1660–1814 i Norge). Mest kjent er arveprins Frederik (1753–1805), som var kong Christian 7s yngre halvbror. Under den norsk-svenske unionen (1814–1905) ble samtlige arveberettigede mannlige etterkommere etter den regjerende kongen (bortsett fra kronprinsen, hvis tittel uttrykkelig hjemles i Grunnloven) offisielt betegnet som arveprins til Norge og Sverige. Man kunne for øvrig dengang også høre uttrykket «arveprinsen» populært brukt bare om kronprinsens eldste sønn.

Etter at prins Harald (den nåværende Harald 5) var født, ble han betegnet som arveprins i kongelig meddelelse av 22. februar 1937 og i kongelig resolusjon av 3. desember 1937 om fødselsdagen som offisiell flaggdag, og likeså i Norges statskalender for det følgende året. I statskalenderen for 1939 er denne tittelen (som Grunnloven ikke kjenner) erstattet med tittelen prins.

Den danske prins Knud fikk tittelen arveprins da han i 1953 som følge av en grunnlovsendring og den nye tronfølgerloven ikke lenger var den nærmeste arveberettigede til den danske tronen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg