Shas er et politisk parti i Israel (egentlig Shomrei Torah Sephardim – «Toraens voktere») som ble etablert i 1984, vesentlig med sikte på å representere og ivareta interessene til Israels sefardiske befolkning.

Shas er et ultraortodokst religiøst parti som fra å ha utspring i den sefardiske etniske befolkningsgruppen har vunnet bredere oppslutning med betydelig representasjon i nasjonalforsamlingen Knesset, og med politisk innflytelse gjennom deltakelse i flere regjeringer, blant annet med statsrådsposter i koalisjonsregjeringer ledet av statsminister Benjamin Netanyahu. Partiets største representanttall i Knesset var etter valget i 1997, med 17 seter. Ved valget i januar 2013 opprettholdt partiet stillingen fra forrige valg (2006), med 11 representanter – en framgang på én.

Partiet ble grunnlagt av rabbi Ovadian Yosef og utbrytere fra det religiøse partiet Agudat Israel for å gi sefardiske ('orientalske') velgere et alternativ til dette, som var dominert av den andre jødiske befolkningsgruppen, ('europeiske') ashkenasim. Motsetninger mellom disse to delene av det israelske jødiske samfunnet ble et politisk anliggende fra midten av 1970-tallet. En av årsakene til partidannelsen var at israelske myndigheter ikke ville forlenge Ovadian Yosefs funksjonstid som sefardisk sjefsrabbiner.

Etter først å ha inntatt en moderat linje i forhold til Palestina-spørsmålet, og gått mot jødisk bosetting på Vestbredden, har partiet senere motsatt seg en stans i denne virksomheten. Partiet har også motsatt seg etableringen av en palestinsk stat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg