Agudat Israel

Artikkelstart

Agudat Israel er en jødisk ortodoks politisk organisasjon som ble grunnlagt i Polen i 1912. Agudat Israels grunnleggere var motstandere av sionismen og hevdet at et jødisk hjemland først skulle opprettes når Messias kommer. Organisasjonen hadde som mål å styrke jødisk levesett og kunnskap om den religiøse loven (halakha), både i Europa og i Amerika. Det ble opprettet egne jødiske skoler til dette formål. Organisasjonen driver fremdeles sine egne ikke-sionistiske religiøse skoler både i USA og i Israel.

Faktaboks

Uttale
agudˈat israˈel
Etymologi
av hebraisk ‘Israels forbund’

For å oppnå sitt mål om et jødisk samfunn basert på jødisk religiøs lov, samarbeider organisasjonen likevel nå med sionistiske organisasjoner og deltar i det politiske liv i staten Israel. I Israel underholder Agudat Israel et eget skolesystem som spenner over alle klassetrinn. Læreplanen avviker sterkt fra det som er vanlig i sekulære og statlige religiøse skoler.

Agudat Israel ledes av en forsamling av rabbinske lærde, de såkalte Moetzet Gedolei ha-Torah (De store Tora-lærdes rådsforsamling). Det opprinnelige Agudat Israel er i dag omstrukturert og deltar i valgene, enten alene, eller under betegnelsen «Den forente Tora-jødedom» sammen med andre ortodokse partier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg