Agudat Israel er en jødisk ortodoks politisk organisasjon som ble grunnlagt i Polen i 1912. Agudat Israels grunnleggere var motstandere av sionismen og hevdet at et jødisk hjemland først skulle opprettes når Messias kommer. Organisasjonen hadde som mål å styrke jødisk levesett og kunnskap om den religiøse loven (halakha), både i Europa og i Amerika. Det ble opprettet egne jødiske skoler til dette formål. Organisasjonen driver fremdeles sine egne ikke-sionistiske religiøse skoler både i USA og i Israel.

For å oppnå sitt mål om et jødisk samfunn basert på jødisk religiøs lov, samarbeider organisasjonen likevel nå med sionistiske organisasjoner og deltar i det politiske liv i staten Israel. I Israel underholder Agudat Israel et eget skolesystem som spenner over alle klassetrinn. Læreplanen avviker sterkt fra det som er vanlig i sekulære og statlige religiøse skoler.

Agudat Israel ledes av en forsamling av rabbinske lærde, de såkalte Moetzet Gedolei ha-Torah (De store Tora-lærdes rådsforsamling). Det opprinnelige Agudat Israel er i dag omstrukturert og deltar i valgene, enten alene, eller under betegnelsen «Den forente Tora-jødedom» sammen med andre ortodokse partier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.