Faktaboks

Serhij Zjadan
Født
1974, Starobilsk, Luhansk, Ukraina
Serhij Zjadan
Serhij Zjadan leser i Wroclaw i 2015

Serhij Zjadan er en ukrainsk forfatter, poet og musiker. Han er særlig kjent for å skrive om outsidere i Øst-Ukraina etter Ukrainas uavhengighet i 1991.

Bakgrunn

Zjadan ble født i 1974 i den lille byen Starobilsk i Luhansk fylke, helt øst i Ukraina. På begynnelsen av 1990-tallet flyttet han til Kharkiv for å studere, og ble uteksaminert fra Kharkivs nasjonale pedagogiske universitet med en grad i filologi i 1996. Fire år senere forsvarte han doktorgraden på en avhandling om den ukrainske poeten Mykhajlo Semenko (1892–1937) ved samme institusjon.

Forfatterskap

Zjadans tekster er full av referanser til global ungdomskultur og har navn som Depeche Mode og Big Mac. Han er Ukrainas svar på den skotske kultforfatteren Irvine Welsh, mannen bak Trainspotting.

Depeche Mode

Romanen Depeche Mode har hentet tittelen fra den engelske elektronika-gruppen ved samme navn, som har oppnådd kultstatus på global basis. Populariteten er om mulig enda større i Øst-Europa, hvor gruppa er et av fenomenene som definerer 1980-tallet.

Handlinga i romanen er lagt til Kharkiv tidlig på 1990-tallet hvor vi møter en gjeng ungdommer på jakt etter lettjente penger og billig rus. Konteksten er det nyuavhengige Ukraina hvor ingenting fungerer og alt er lov. Man kan drive handel ved å kjøpe vodka billig i Ukraina og selge det dyrt over grensa i Russland, men man må passe seg for mafiaen på togstasjonen, man kan være «kanon dritings» på fotballkamp, men man må passe seg for opprørspolitiets køller. Byens første bekjentskap med Vesten består i en tilreisende amerikansk pastor som fyller forsamlingshuset kveld etter kveld i sin jakt på fortapte sjeler og slik bare fortsetter det. Det hele foregår i et høyt tempo, gjennom rusens og bakrusens skjeve blikk og blir fortalt i et språk som er hentet rett fra gata.

Zjadans skildring av Ukraina rett etter uavhengigheten minner mye om forfatteren Irvine Welsh’ skildring av Edinburgh. Det er nedslitte leiligheter og nedlagte fabrikker, og ungdommer som har sagt farvel til konformitet og karrierejag. Samtidig som det er likheter er det også forskjeller mellom Edinburgh og Kharkiv på 1990-tallet. For mens det i Edinburgh fantes en konservativ normalitet å opponere mot, så var kaos snarere regelen i Zjadans Kharkiv. Ungdommenes rotløshet bretter seg ut mot en bakgrunn av generelt kaos og sosial usikkerhet.

Big Mac

Selv om Zjadan foretrekker globale referanser foran nasjonale (i titler som Depeche Mode og Big Mac) så betyr ikke det at han ser redninga i en globalisert kultur. I Big Mac, som er en samling fortellinger skrevet med utgangspunkt i Wien, hvor Zjadan har oppholdt seg med støtte fra et forfatterstipend, forteller han om rotløse unge voksne som er skuffet over det den vestlige, globaliserte kulturen representerer. I Zjadans verden er ikke Vestens kultur noe bedre enn den østeuropeiske, og hovedstadens kultur ikke mer verdifull enn provinsens. Det er snakk om en undergraving av det tradisjonelle kulturelle hierarkiet. Zjadans litterære helter finner snarere sin plass i subkulturer som opponerer mot Kulturen med stor K.

Internat

Zjadans roman Internatet (Internat, 2017) har en alvorligere grunntone enn flere av de foregående. Bokens ramme er den russisk-støttete okkupasjonen av deler av Donbas fra 2014, mer spesifikt kampene omkring jernbaneknutepunktet Debaltseve i februar 2015. Romanen forteller om ukrainsklæreren Pasja, som i løpet av tre intense dager må ta seg inn i og ut av okkupert område for å hente sin nevø Sasja fra en internatskole. I løpet av denne helvetesreisen konfronteres den apolitiske Pasja med en rekke situasjoner og mennesker som tvinger ham til å ta stilling til det som skjer, om enn bare gjennom å være den som tar grep, som gjør en meningsfull handling i en kaotisk situasjon. Som i flere av Zjadans tidligere bøker spiller spørsmål om identitet og tilhørighet, ansvar og lojalitet en viktig rolle i Internatet. I et poetisk og billedrikt språk skildrer Zjadan spenningen mellom språklige, kulturelle, lokale og nasjonale interesser og Pasjas ubehag ved å tvinges til å manøvrere mellom ulike identiteter.

Samfunnsengasjement

Zjadan har ikke vært noen utpreget politisk forfatter, men forfatterskapet preges likevel av samfunnsengasjement. Dette har kommet til uttrykk gjennom hans ønske om å gjøre ukrainsk samtidslitteratur bedre kjent i hjemlandet. Ved flere anledninger har han invitert kolleger med på rundreiser i Ukraina for å møte lokale lesere. Dette har stor betydning i et land som fremdeles sliter med å finne sin identitet og hvor kunnskapen om hva ukrainsk litteratur har å by på er mangelfull.

Hans engasjement har også kommet tydelig til uttrykk under de politiske protestene som har preget landet det siste tiåret, og han deltok aktivt både under Oransjerevolusjonen i 2004 og i protestene mot president Janukovytsj vinteren 2013/2014. I mars 2014 ble han banket opp av pro-russiske aktivister etter å ha deltatt i en husokkupasjon. Zjadan har i mange år vært engasjert i frivillig arbeid, også på kulturfeltet, både for voksne, og blant barn og unge. Etter det russiske angrepet mot Ukraina i 2022 har Zjadan, som mange andre ukrainere, intensivert frivillig-innsatsen. Hans bidrag til å normalisere hverdagen for barn og unge – for eksempel gjennom å holde konserter på metrostasjonene i Kharkiv når de ble brukt som bomberom – er et godt eksempel på viktigheten av kulturelt beredskapsarbeid i en krigssituasjon.

Fullskalakrigen i 2022 gjorde Zjadan aktuell også i Norge. Våren 2022 var Zjadan en av flere ukrainske forfattere som trakk seg fra deltakelse på Norsk litteraturfestival på Lillehammer som en protest mot at festivalen hadde invitert russiske forfattere.

Priser

Zjadan har mottatt en lang rekke priser for sine bøker og for sitt samfunnsengasjement. I 2006 ble han tildelt Hubert-Burda-prisen for ung østeuropeisk lyrikk, i 2014 fikk han sammen med sine tyske oversettere Brücke-Berlin litteratur- og oversetterprisen for boken Vorosjilovhrad, og i 2015 den polske Angelus-prisen og den sveitsiske Jan Michalski-prisen. I 2017 mottok han Vasyl Stus-prisen. Blant de mange prisene Zjadan ble tildelt i 2022 er Tyske bokhandleres fredspris, Hannah Arendt-prisen for politisk tenkning og EBRDs (European Bank for Reconstruction and Development) litteraturpris.

Bibliografi (utvalg)

 • Pepsi (1998), diktsamling
 • Big Mac (2003) novellesamling
 • Depeche Mode (2004) roman
 • Anarchy in the UKR (2005) roman
 • Vorosjylovhrad (2010), roman
 • Mesopotamia (2014), samling av noveller og dikt
 • Internat (2017)
 • A New Orthography/Novyj pravopys (2020), tospråklig diktsamling
 • Skrypnykivka (2023), diktsamling

Bøker på norsk

 • Mesopotamia (Mesopotamia, 2014). Norsk oversettelse på Pax forlag i 2018 ved Dagfinn Foldøy.
 • Anarchy in the UKR (Anarchy in the UKR, 2005). Norsk oversettelse på Pax forlag i 2017 ved Dagfinn Foldøy.
 • Internatet (Internat, 2017). Norsk oversettelse på Pax forlag i 2023 ved Dagfinn Foldøy.

Litteratur

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg