Serhij Zjadan

Faktaboks

Serhij Zjadan
Født
1974, Starobilsk, Luhansk, Ukraina
Serhij Zjadan leser i Wroclaw i 2015

Artikkelstart

Serhij Zjadan er en ukrainsk forfatter, poet og musiker. Han er særlig kjent for å skrive om outsidere i Øst-Ukraina etter Ukrainas uavhengighet i 1991.

Bakgrunn

Zjadan ble født i 1974 i den lille byen Starobilsk i Luhansk fylke, helt øst i Ukraina. På begynnelsen av 1990-tallet flyttet han til Kharkiv for å studere, og ble uteksaminert fra Kharkivs nasjonale pedagogiske universitet med en grad i filologi i 1996. Fire år senere forsvarte han doktorgraden på en avhandling om den ukrainske poeten Mikhail Semenko ved samme institusjon.

Forfatterskap

Tekstene er full av referanser til global ungdomskultur og har navn som Depeche Mode og Big Mac. Han er Ukrainas svar på den skotske kultforfatteren Irvine Welsh, mannen bak Trainspotting.

Romanen Depeche Mode har hentet tittelen fra den engelske elektronika-gruppen ved samme navn, som har oppnådd kultstatus på global basis. Populariteten er om mulig enda større i Øst-Europa, hvor gruppa er et av fenomenene som definerer 1980-tallet.

Handlinga i romanen er lagt til Kharkiv tidlig på 1990-tallet hvor vi møter en gjeng ungdommer på jakt etter lettjente penger og billig rus. Konteksten er det nyuavhengige Ukraina hvor ingenting fungerer og alt er lov. Man kan gjøre business ved å kjøpe vodka billig i Ukraina og selge det dyrt over grensa i Russland, men man må passe seg for mafiaen på togstasjonen, man kan være «kanon dritings» på fotballkamp, men man må passe seg for opprørspolitiets køller. Byens første bekjentskap med Vesten består i en tilreisende amerikansk pastor som fyller forsamlingshuset kveld etter kveld i sin jakt på fortapte sjeler og slik bare fortsetter det. Det hele foregår i et høyt tempo, gjennom (bak)rusens skjeve blikk og blir fortalt i et språk som er hentet rett fra gata.

Depeche Mode lurer i bakgrunnen, som soundtracket til denne heseblesende fortellinga, og selv om romanen sier mye om Ukraina rett etter uavhengigheten, så kunne dette like gjerne ha vært Irvine Welsh’ Edinburgh. Det er nedslitte leiligheter og nedlagte fabrikker, og ungdommer som har sagt farvel til konformitet og karrierejag.

Samtidig ser vi også her forskjellen mellom Edinburgh og Kharkiv på 1990-tallet, for mens det i Edinburgh fantes en konservativ normalitet å opponere mot, så var kaos snarere regelen i Zjadans Kharkiv. Ungdommenes rotløshet bretter seg ut mot en bakgrunn av generelt kaos og sosial usikkerhet.

Selv om Zjadan foretrekker globale referanser foran nasjonale (i titler som Depeche Mode og Big Mac) så betyr ikke det at han ser redninga i en globalisert kultur. I Big Mac, som er en samling fortellinger skrevet med utgangspunkt i Wien, hvor Zjadan har oppholdt seg med støtte fra et forfatterstipend, forteller han om rotløse unge voksne som er skuffet over det den vestlige, globaliserte kulturen representerer. I Zjadans verden er ikke Vestens kultur noe bedre enn den østeuropeiske, og hovedstadens kultur ikke mer verdifull enn provinsens. Det er snakk om en undergraving av det tradisjonelle kulturelle hierarkiet. Zjadans litterære helter finner snarere sin plass i subkulturer som opponerer mot Kulturen med stor K.

Samfunnsengasjement

Zjadan har ikke vært noen utpreget politisk forfatter, men det betyr ikke at han ikke har samfunnsengasjement. Dette har kommet til uttrykk gjennom hans ønske om å gjøre ukrainsk samtidslitteratur bedre kjent i hjemlandet. Ved flere anledninger har han invitert kolleger med på rundreiser i Ukraina for å møte lokale lesere. Dette har stor betydning i et land som fremdeles sliter med å finne sin identitet og hvor kunnskapen om hva ukrainsk litteratur har å by på er mangelfull.

Hans engasjement har også kommet tydelig til uttrykk under de politiske protestene som har preget landet det siste tiåret, og han deltok aktivt både under Oransjerevolusjonen i 2004 og i protestene mot president Janukovytsj vinteren 2014. I mars 2014 ble han banket opp av pro-russiske aktivister etter å ha deltatt i en husokkupasjon.

Bibliografi (utvalg)

  • Pepsi (1998), diktsamling
  • Big Mac (2003) novellesamling
  • Depeche Mode (2004) roman
  • Anarchy in the UKR (2005) roman
  • Vorosjylovhrad (2010), roman
  • Mesopotamia (2014), samling av noveller og dikt
  • Internat (2017)

Bøker på norsk

  • Mesopotamia (Mesopotamia, 2014). Norsk oversettelse på Pax forlag i 2018 ved Dagfinn Foldøy.
  • Anarchy in the UKR (Anarchy in the UKR, 2005). Norsk oversettelse på Pax forlag i 2017 ved Dagfinn Foldøy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg