Senteret for sivile rettigheter

Menneskerettighetsjuristen Oleksandra Matvijtsjuk leder Senteret for sivile rettigheter, som er en ukrainsk menneskerettighetsorganisasjon

Senteret for sivile rettigheter
Av .

Senteret for sivile rettigheter er en ukrainsk menneskerettighetsorganisasjon som fikk Nobels fredspris i 2022.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: Centre for Civil Liberties

ukrainsk: Центр Громадянських Свобод (Tsentr Gromadjanskikh Svobod)

Senteret jobber blant annet med overvåking av politisk utvikling og menneskerettighetssituasjonen i Ukraina og andre land som inntil 1991 var republikker i Sovjetunionen. Senteret dokumenterer krigsforbrytelser, og underviser om demokrati og menneskerettigheter. Organisasjonen ledes av menneskerettighetsjuristen Oleksandra Matvijtsjuk.

Matvijtsjuk koordinerte det frivillige rettshjelpinitiativet EuromaidanSOS i forbindelse med Verdighetsrevolusjonen i februar 2014 og har siden ledet flere internasjonale mobiliseringskampanjer for frigjøring av samvittighetsfanger, herunder #letmypeoplego og #SaveOlegSentsov, rettet mot ulovlige fengslinger i Russland, Krim og Donbas. Hun var Ukrainas første kvinnelige kandidat til FNs komité mot tortur og har jobbet mot vold mot kvinner i konfliktsituasjoner. Siden 2012 har hun vært medlem av rådgivningsorganet til den ukrainske nasjonalforsamlingens menneskerettighetskommisjonær. Hun har skrevet en rekke rapporter til sentrale institusjoner, herunder FN, EU og OSSE.

I 2007 fikk Matvijtsjuk Vasyl Stus-prisen for innsatsen, og i 2015 mottok hun Linderbrækkeprisen for demokrati og menneskerettigheter. Året etter var hun OSSEs første mottaker av deres menneskerettighetsforkjemperpris. I 2022 fikk organisasjonen Nobels fredspris.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg