Senjadrakt

Senjadrakt
.

Artikkelstart

Senjadrakta er lagd av Laila Andreassen, og er en fri komposisjon uten rot i folkedraktskikk fra Senja. Det er derimot broderimotivene som knytter bunaden til Senja som område. Bunaden ble lansert i 1978. Det er også komponert ei Senjadrakt for menn, med utgangspunkt i de samme broderimotivene. Den består av vest i samme fasong som livet til kvinnebunaden, knebukse og hvit skjorte.

Draktdeler

Liv

Livet lages i torvbrunt, mosegrønt eller rustrødt ullstoff. Det har firkantet halsskjæring og lukkes med metallhekter foran. Livet har broderi på framstykkene, et utvalgt motiv fra stakkebroderiet.

Stakk

Stakken lages i torvbrunt ullstoff, og har broderier nederst. Motivet består av blomsterranker som skal minne om linene på nordlandsbåten, videre er det molteplanter, tettegras og myrull. Aller nederst er det brodert en bord som symboliserer havbølger med skum på hver bølgetopp.

Skjorte

Bunaden har skjorte i hvitt lin. Den har et bringestykke som kneppes over halssplitten. Både halslinning, ermelinninger og bryststykket har broderi. Det utføres i farget moulinégarn, og har de samme blomstermotivene som stakken.

Forkle

Forkleet er stripet og vevd av blankt bomullsgarn.

Hodeplagg

Det hører lue til bunaden. Den er brun som stakken, og har et utvalgt broderielement foran, samt en kant av naturhvitt stoff.

Ytterplagg

Til bunaden hører en kep i naturhvitt ullstoff med en smal, brun kant.

Strømper

Det brukes mørkebrune eller naturhvite strømper.

Metall

Sølvet har ternemotiv på hekter, mansjetter, sølje og ørepynt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg