Askerelva
Elvekantene til Askerelva er tett begrodd av edelløvskog.
Askerelva
Lisens: CC BY SA 3.0

Askerelva er en elv i Asker kommune i Akershus fylke, med kilder i nordre del av Vestmarka og utløp i Blakstadbukta i Oslofjorden.

Elva renner gjennom Semsvannet ved Skaugum og Bondivann sør for Asker sentrum. Elva heter Gupuelva ovenfor Semsvannet og Blakstadelva i nedre del. Det er sportsfiske etter sjøørret og noe laks i nedre del.

Ved utløpet av Semsvannet bygde Bent Holtsmark (1823–1903) Atthaldsdammen. Like nedenfor lå mølle og et sagbruk ved Høveldammen, også kalt Mølledammen. På nedsiden ligger Sagdammen og Sem Sag, senere Sem Bruk, som var i drift fra 1612 til 2014, og fra 2014 ØBS Proff. Albert Seheim bygde her kraftverk, smie, sykkelverksted og skifabrikk. Ei oppgangssag ble drevet av kraft fra Askerelva.

Askerdambrua er ei gangbru over Askerelva ved Askerdammen fra Hagaløkkveien og over mot Asker stasjon.

Fra Asker sentrum renner Askerelva sørover til Bondivann. Ved utløpet av Bondivann lå tidligere en del småindustri slik som Kapselfabrikken i perioden 1883 til 1986. Området omkring vannet er i dag bebygget med lavblokker.

Sør for Bondivann renner Askerelva til Mølladammen og videre ut i Blakstadbukta. Ved dammen lå ei mølle i perioden 1900 til 1966 og nedenfor lå en kraftstasjon.

Askerelva er utsatt for flom ved nedbør og snøsmelting. Det er tatt laks på opptil 6,1 kilo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg