stykkgods

Lasting av stykkgods ved havna i Jacksonville, Florida, USA.
Av /Jaxport.
Lisens: CC BY NC 2.0
Pall med stykkgods.
Pall med stykkgods
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Stykkgods er sendinger av forskjellige vareslag som sendes enkeltvis, som pakker eller flerkolli, og som kan samlastes når de sendes. Stykkgods kan sendes til lands, med skip eller med fly. Stykkgods gir en lavere fraktpris fordi man kan kombinere enkeltpakker og paller i én sending.

Stykkgods er sendinger under 2,5 tonn. Hvis sendingen er over 2,5 tonn, kalles den partigods. Hvert enkelt kolli kan ikke veie mer enn 1000 kg. Samlet vekt på lasten kan altså være opptil 2,5 tonn, som er grensen for stykkgodssendinger. Er sendingen tyngre, blir den klassifisert som partigods. Partigods kan være delpartier eller hellaster der kolliene må kunne håndteres med normale hjelpe- og transportmidler.

I motsetning til bulk- eller massegods, som korn, kull og olje, som fremføres i tank eller lasterom, fremføres stykkgods i en lastbærer på et transportmiddel. Lastbærere kan være pall, container eller liknende.

Stykkgods dekker stort sett alle typer gods unntatt levende dyr.

Stykkgods kan også være en-kolli, altså én enkelt pakke på 1–30 kg eller en pall på 200–800 kg. En sending stykkgods regnes opp til 2500 kg. Dersom sendingen veier mer enn dette, blir den som regel regnet som partigods. Fraktavtalen vil i hvert enkelt tilfelle kategorisere sendingen.

Tilleggstjenester i forbindelse med sendinger kan være spesielle krav til levering, frakt av farlig gods, returvarer, utpakking, montering, og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg