Stykkgods
Lasting av stykkgods ved havna i Jacksonville, Florida, USA.
Av /Jaxport.
Lisens: CC BY NC 2.0
Pall med stykkgods
Pall med stykkgods.
Pall med stykkgods
Lisens: CC BY SA 3.0

Stykkgods er sendinger av forskjellige vareslag som sendes enkeltvis, som pakker eller flerkolli, og som kan samlastes når de sendes. Stykkgods kan sendes til lands, med skip eller med fly. Stykkgods gir en lavere fraktpris fordi man kan kombinere enkeltpakker og paller i én sending.

Faktaboks

Også kjent som

maritim engelsk: break bulk

Stykkgods er sendinger under 2,5 tonn. Hvis sendingen er over 2,5 tonn, kalles den partigods. Hvert enkelt kolli kan ikke veie mer enn 1000 kilo. Samlet vekt på lasten kan altså være opptil 2,5 tonn, som er grensen for stykkgodssendinger. Er sendingen tyngre, blir den klassifisert som partigods. Partigods kan være delpartier eller hellaster der kolliene må kunne håndteres med normale hjelpe- og transportmidler.

I motsetning til bulk- eller massegods, som korn, kull og olje, som fremføres i tank eller lasterom, fremføres stykkgods i en lastbærer på et transportmiddel. Lastbærere kan være pall, container eller liknende.

Stykkgods dekker stort sett alle typer gods unntatt levende dyr.

Stykkgods kan også være en-kolli, altså én enkelt pakke på 1–30 kilo eller en pall på 200–800 kilo. En sending stykkgods regnes opp til 2500 kilo. Dersom sendingen veier mer enn dette, blir den som regel regnet som partigods. Fraktavtalen vil i hvert enkelt tilfelle kategorisere sendingen. Tilleggstjenester i forbindelse med sendinger kan være spesielle krav til levering, frakt av farlig gods, returvarer, utpakking, montering, og så videre.

Ved transport av stykkgods kreves at lasten plasseres slik at det ikke kan oppstå skade. Godset inneholder som regel flere godstyper med ulik vekt og størrelse. Ved opplasting må man vurdere hvordan lasten kan sikres på en forsvarlig måte.

Stykkgods omfatter pakker, paller og varer med ukurante lengder. Dette kan være klær, sko, mat, melk, medisiner, bildeler, og så videre. Hos samlastere pakkes sendinger med stykkgods sammen og distribueres i felles transportenheter. Samlast gods er gods fra flere avsendere i samme transportenhet. Stykkgods går som regel via en terminal for sammenstilling til større enheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg