Sannhets- og forsoningskommisjonen

Medlemmer av Sannhets- og forsoningskommisjonen ledet av Dagfinn Høybråten, som skal granske fornorskingspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner. Bak fra venstre: Liss-Ellen Ramstad, Håkon Hermanstrand, Ivar Bjørklund, Einar Niemi, Ketil Zachariassen, Per Oskar Kjølaas, Liv Inger Somby og Anna-Kaisa Raisanen. Foran fra venstre: Aslak Syse, Anne Kalstad Mikkelsen, Anne Julie Semb, Dagfinn Høybråten, Pia Lane, Marit Myrvol og Cathrine Baglo. Oslo. 21.11.2019.
Sannhets- og forsoningskommisjonen
Av /NTB scanpix.
På 1900-tallet ble norske samer utsatt for en fornorskingspolitikk der målet var assimilering. Bildet viser samiske barn på internatskole for flyttsame-barn i Karasjok, 1950. Undervisningen foregikk på norsk.
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Sannhets- og forsoningskommisjonen er en kommisjon opprettet av Stortinget i juni 2018 for å granske fornorskingspolitikk og urett overfor samer, kvener og norskfinner. Senere inkluderte kommisjonen også skogfinner i sitt mandat.

Faktaboks

Også kjent som
Kommisjonen for å granske fornorskingspolitikk og urett overfor samer, kvener og norskfinner

Kommisjonen skal gjøre en kartlegging av norske myndigheters politikk overfor disse gruppene opp igjennom historien. Den skal også studere virkningene av denne politikken i dag, og den skal legge fram tiltak for å fremme større likeverd mellom minoriteter og majoriteter i befolkningen.

Kommisjonen er ledet av tidligere statsråd Dagfinn Høybråten og skal levere sin rapport til Stortinget innen september 2022.

Sannhetskommisjoner har ofte vært brukt internasjonalt i forbindelse med avslutninger av konflikter, slik som etter borgerkrigene i Colombia og Liberia. I Norge er det få eksempler på slike kommisjoner, selv om både Lund-kommisjonen fra 1996 og tater-/romaniutvalgets rapport fra 2015 er blitt kalt sannhetskommisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg